En marxa a Tortosa les noves instal·lacions de patologia forense de les Terres de l’Ebre

Les instal·lacions ubicades a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús s’han ampliat i renovat de forma integral, en col·laboració entre l’Ajuntament i el Departament de Justícia

04 julio 2024 16:26 | Actualizado a 04 julio 2024 16:30
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Servei de Patologia de l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya (IMLCFC) a les Terres de l’Ebre ja treballa a les noves instal·lacions a l’Hospital de la Santa Creu de Jesús, a Tortosa. L’equip està format per sis metges i metgesses forenses, les dues tècniques d’autòpsies, una psicòloga i la tramitadora processal, que mantenen els despatxos als jutjats. El nou espai dona cobertura als partits judicials de Tortosa, Amposta i Gandesa.

Aquestes noves instal·lacions marquen un punt d’inflexió en la millor prestació dels serveis forenses a les Terres de l’Ebre. I és que després de l’accident d’autocar de Freginals el 2016, en el que van morir 13 estudiants d’Erasmus, es va posar de manifest la necessitat de millorar el servei i garantir a l’hora que no es deixés de prestar a l’Ebre i es traslladés a Tarragona.

Les noves instal·lacions estan en marxa des del finals del passat mes de maig i aquest dijous es va dur a terme una visita institucional.

Les millores són fruit d’un acord entre el Departament de Justícia, Drets i Memòria de la Generalitat i l’Ajuntament de Tortosa.

El Consistori ha realitzat les obres d’adequació dels espais, tenint en compte les característiques necessàries de sanejament per dur a terme les autòpsies, amb una inversió de 342.490 euros. També assumeix el compromís de cedir l’espai de 1.600 metres quadrats a l’IMLCFC per a un període de 20 anys. El Departament, per la seva banda, ha assumit els costos de l’equipament tècnic amb una inversió final de 151.000 euros.

L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, destacà la col·laboració entre les diferents administracions per tal de mantenir i renovar aquest servei essencial per a les Terres de l’Ebre.

El director de l’IMLCFC, Eneko Barberia, remarcà el salt qualitatiu que representa aquest canvi: «Iniciem una nova etapa en la prestació dels serveis forenses a la divisió de les Terres de l’Ebre, en unes instal·lacions modernes, adaptades a la realitat del segle XXI, més dignes per als professionals i més respectuoses amb les famílies».

Mort sobtada

La Divisió de l’Institut de Medicina Legal a Terres de l’Ebre va realitzar un total de 130 autòpsies l’any 2023. Aquest 2024, en el període de gener a juny, se n’han registrat 67, una xifra molt similar al mateix període de l’any anterior. D’aquestes, el 60 per cent corresponen al partit judicial de Tortosa.

Les morts per causes naturals suposen quasi el 50% de les autòpsies, una ràtio comparable a les d’altres territoris. En ocasions es tracta de morts sobtades que, en casos de gent jove, poden tenir un impacte molt gran en les famílies i l’entorn proper. «Això ens empeny a estudiar-les bé i a preguntar-nos com podríem prevenir-ne», afirmà Barbería. Així, la Divisió de les Terres de l’Ebre participa en un projecte per a l’estudi de la mort sobtada a les Terres de l’Ebre, conjuntament amb el Servei de Cardiologia de l’Hospital Verge de la Cinta.

La secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, recordà que, més enllà de les autòpsies, la principal tasca de l’Institut de Medicina Legal és també l’atenció a víctimes, com les de violència masclista o en menors.

Comentarios
Multimedia Diari