L’Institut Escola Daniel Mangrané de Jesús (Tortosa) serà el primer de Catalunya on s’implementa el projecte de Patis Inclusius, per fomentar la integració social dels xiquets i xiquetes amb necessitats especials a través del joc. L’Associació del Trastorn de l’Espectre Autista de les Terres de l’Ebre (ATEATE) ha signat un conveni amb el centre educatiu per posar en marxa aquesta iniciativa, que compta amb una subvenció de 15.000 euros de la Fundació del Fubtol Club Barcelona.
«ATEATE vam portar la proposta a la segona edició de la convocatòria Sport4all i hem estat un dels 20 projectes seleccionats, els 85 que s’hi van presentar», explica la presidenta de l’entitat, Noèlia Benet.
La iniciativa té tres potes: formació, intervenció i recerca. Per començar, el professorat de l’Institut Escola Daniel Mangrané i un equip de set monitors de l’entitat Futsal Tortosa rebran formació prèvia per part d’investigadores de la Universitat de Múrcia,seguint la metodologia de ‘Patios y parques dinámicos’ i del projecte de recerca europeu PINC.
S’analitzaran les característiques i dinàmiques dels diferents espais a l’aire lliure de què disposa el centre educatiu de Jesús, que abasta des de l’etapa d’infantil fins a l’ESO; es farà observació del joc lliure durant el temps d’esbarjo i es detectaran els alumnes amb necessitats de suport.
Es prepararan materials de suport visual per explicar els jocs i activitats i es dinamitzaran els patis de forma que tots els nens i nenes s’hi puguin sentir a gust, sense exclusions. «L’objectiu és fer possible la participació al joc i reforçar així la xarxa entre iguals, perquè els xiquets se sentin inclosos al pati de la seua escola i puguin participar en igualtat de condicions», explica Rosa Andreu, membre també d’ATEATE.
El programa es durà a terme durant tot el curs escolar actual. Des de la Universitat s’analitzaran els resultats i es compartiran amb la comunitat docent i amb la comunitat científica, «perquè les bones pràctiques que d’aquí puguin sortir se puguin replicar després en altres centres educatius», expliquen les impulsores.
La directora de l’IE Daniel Mangrané, Cinta Espuny, remarca la connexió de la iniciativa amb el projecte educatiu de l’escola, «que busca el benestar i posa l’alumnat al centre».
Jornada sobre TEA a la Ràpita
Per altra banda, el proper dissabte 19 d’octubre l’Auditori Sixto Mir de la Ràpita acollirà la tercera jornada Parlem d’Autisme, organitzada per ATEATE. Arrencarà al matí amb la presentació precisament del projecte Patis Inclusius, i entre les ponències previstes hi ha també la de ‘Detectius de l’art’, a càrrec de Gey Lagar; i la de Pau Brunet, nen diagnosticat amb autisme d’alt funcionament que s’ha alçat com un divulgador sobre les realitats del Trastorn de l’Espectre Autista (TEA).
Les ponències continuaran a la tarda, amb temàtiques com l’autisme en femení, salut mental i trauma complex, a càrrec de Marta Robles; els programes d’adaptació de l’entorn sanitari per a persones TEA; o l’explicació del projecte TIanbot, del FabLab Amposta amb alumnes de diferents centres educatius ebrencs, per desenvolupar un sistema intel·ligent per millorar la comunicació de les persones autistes.