En funcionament a l’Ampolla el parc solar més gran del sector de tractament d’aigua a l’Estat

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) planteja situar més panells fotovoltaics sobre els canals de regadiu del delta de l’Ebre

24 octubre 2024 16:52 | Actualizado a 24 octubre 2024 16:52
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), que gestiona el minitransvasament de l’Ebre, ha inaugurat amb Endesa el nou parc fotovoltaic per a l’autoconsum ubicat a l’Estació de Tractament d’Aigua Potable (ETAP) de l’Ampolla. La instal·lació, que s’ha fet amb el suport de Solcam, integra un total de 6.667 panells solars amb una potència de 3,7 MWp i una producció anual prevista de gairebé 5.500 MWh, la qual suposa un 26 per cent de les necessitats de les instal·lacions de l’Ampolla. Concretament, les plaques estan ubicades sobre la coberta del Dipòsit d’Aigua Tractada i ocupen una superfície de 30.800 metres quadrats, una extensió similar a tres camps i mig de futbol.

És el segon parc solar d’autoconsum que inaugura el CAT, gràcies a un model pioner de col·laboració publicoprivada amb Endesa, i es capaç de generar un 8 % del consum energètic total del Consorci. El primer es va posar en marxa el passat mes de maig a l’Estació de Bombament 3 (EB-3), on el Consorci té les seves oficines centrals, i des d’aleshores ja ha aportat un 9,5 per cent de producció al consum d’enguany d’aquestes instal·lacions ubicades al terme municipal de Constantí.

El projecte ha suposat una inversió de 5,6 milions d’euros, que ha assumit inicialment Endesa com a adjudicatària del procés de licitació pública. D’aquesta manera, «el CAT no ha hagut de realitzar cap inversió inicial i podrà destinar els recursos a altres iniciatives, una modalitat de contracte innovadora en el qual s’estableix un preu fix associat a l’energia produïda per les instal·lacions d’autoconsum i estipula que Endesa serà l’encarregada de l’operació, manteniment i explotació de la infraestructura instal·lada durant els 10 anys de duració del contracte», expliquen des de l’ens. Un cop finalitzi aquesta dècada, el CAT gestionarà completament la instal·lació fotovoltaica.

Col·laboració

En la inauguració del nou parc solar, el president del CAT, Joan Alginet, assegurà que l’ens ja treballa en nous projectes «que ens permetran incrementar la producció pròpia d’energia solar». 2Entre les idees que tenim sobre la taula hi ha l’opció de cobrir parcialment algun tram dels canals de reg del delta de l’Ebre», explicà.

«Gràcies a aquesta iniciativa de col·laboració publicoprivada, que compta amb una solució innovadora, aconseguim generar energia neta i renovable equivalent al consum de prop de 1.600 llars, reduint així l’empremta de carboni», remarcà per la seua banda Albert Pagès, responsable d’administracions públiques i licitacions d’Endesa a Catalunya.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari