Els regants del delta de l’Ebre es protegeixen de futurs temporals marítims

La Comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre ha finalitzat les obres, que han suposat una inversió de 300.000 euros, per reforçar l’estació de bombament de Pal, a Deltebre

15 diciembre 2020 16:59 | Actualizado a 17 diciembre 2020 11:07
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

a comunitat de Regants Sindicat Agrícola de l’Ebre ha finalitzat les obres d’emergència de l’estació de bombeig de Pal, a la platja de la Marquesa a Deltebre. El temporal Glòria del passat mes de gener va produir una entrada massiva d’arenes que va colmar el canal que connecta la instal·lació i la mar oberta, a més de col·lapsar els cargols d’Arquímedes. Les turbines van quedar inutilitzades de tal manera que no es va poder desallotjar l’aigua dels arrossars que havien quedat inundats. Ara, es podrà tancar hermèticament i protegir-se contra nous temporals.
A l’obra portada a terme, finançada pel Departament d’Agricultura, s’ha fet una aportació de més de 500 m3 de pedra i la col·locació de comportes verticals d’acer anticorrosiu a les sortides dels cinc cargols d’Arquímedes per tancar hermèticament l’estació de bombeig en el cas d’un fort temporal, uns elements que han de servir per protegir tant la infraestructura com el seu entorn. 

Amb una inversió de prop de 300.000 euros, el projecte de protecció de l’estació de bombeig s’ha pogut portar a terme dedicant part dels 1,1 milions d’euros que el Departament d’Agricultura va destinar a la Comunitat de Regants per les afectacions del Glòria. 

El temporal Glòria va ser tan fort que va col·lapsar les bombes amb l’entrada d’arena, i el fort onatge va fer que els cargols d’Arquímedes arribessin a girar a l’inrevés, avariant els motors. L’estació de bombeig té una àrea d’influència de 3.148 hectàrees d’arrossars, la major part de la qual havia quedat inundada pel mar, i a més a més ajuda a desguassar una part important del nucli urbà de Deltebre en cas de pluges importants. És per això que adaptar l’estació de bombeig per tal que això no torne passar i poder blindar el sistema de bombament en cas d’un altre temporal es va convertir en una prioritat per a la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre.

«Protegir dignament l’estació era una reivindicació que teníem. El temporal Glòria va saturar tota l’estació de bombeig. No és només una estació agrícola. És vital que estigue protegida, no pot tornar a passar. Durant el temporal Glòria vam passar unes hores crucials per al cultiu de l’arròs. 

Si trèiem ràpid l’aigua salada tenia menys penetració al sòl», explica el president de la Junta de Govern de la Comunitat de Regants – Sindicat Agrícola de l’Ebre, Javier Casanova.

El director dels Serveis Territorials d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Jesús Gómez, detalla que el projecte s’ha portat a terme amb les ajudes engegades per reestablir la capacitat productiva. «I es va aconseguir perquè tothom va poder produir arròs. Aquesta obra també és per assegurar la capacitat productiva en el futur. Aquesta estació de bombeig treu un terç de tota l’aigua de l’hemidelta esquerre. No ens podem permetre el luxe que l’estació, per un temporal, estiga aturada uns dies. L’obra assegura que al dia següent del temporal es puga reobrir i funcionar», expressa.

«Sense voluntat política»
El president Casanova es mostra desesperançat en relació amb l’execució d’actuacions concretes amb els 6 milions d’euros que contemplen els pressupostos del 2020 per al Delta. 

«No tenim confiança. Ja feia temps que la Taula de Consens demanava de fer les obres d’urgència. Esperem que l’any que ve es puga fer. La qüestió és que hi haja voluntat política real per solucionar els problemes del Delta perquè la sensació que tenim nosaltres és que no la hi ha», considera.

Comentarios
Multimedia Diari