Els ajuntaments deixaran d’ingressar 1,3 milions amb l’alliberament de l’AP-7

Els consistoris esperen que puga haver alguna compensació encara que finalitze la concessió de peatges

22 diciembre 2019 11:00 | Actualizado a 27 diciembre 2019 17:58
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’alliberament de peatges a l’AP-7 entre Tarragona i Alacant serà una realitat a partir de l’1 de gener, quan finalitza la concessió. La bona notícia per a la ciutadania, però, no ho és tant per als ajuntaments del Montsià i el Baix Ebre per on transcorre l’autopista.

En total, són fins a 1,3 milions d’euros el que els ajuntaments ebrencs deixaran de rebre amb l’alliberament de l’autopista. La quantitat que deixaran de percebre els ajuntaments representa entre un 3 i un 4% del seu pressupost.

L’Ajuntament que més diners deixarà de rebre d’Abertis com a impost sobre béns immobles (IBI) pels 13 quilòmetres d’autopista que transcorren pel seu terme és l’Ametlla de Mar.

La xifra s’eleva fins els 340.000 euros. Això representa aproximadament un 3% del pressupost de l’Ajuntament. Tot i això, l’alcalde Jordi Gaseni ha explicat que «el municipi té capacitat per assumir-ho».

El segon ajuntament més perjudicat serà el d’Ulldecona, amb 275.000 euros. «Per a les finances municipals el cert és una mala notícia», valora l’alcaldessa, Núria Ventura.

Però sense dubte on més es notarà és als pobles petits. Freginals per exemple rebia fins a 129.000 euros, una quantitat molt important per a les arques municipals d’un poble de la seua dimensió.

L’Ampolla rebia concretament fins a 197.648 euros. L’alcalde del municipi, Francesc Arasa, valora al Diari que s’ha hagut de treballar per modificar els pressupostos de l’any que ve, tenint en compte la manca d’aquesta quantitat tan important.

«Hem hagut d’incrementar l’IBI per compensar», detalla. «Ja ho sabíem i ja ho teníem previst, de forma que el passat octubre ja vam augmentar l’IBI en un 11%. Són molts diners, representava el 4% del nostre pressupost», valora.

Camarles deixarà d’ingressar 92.000 euros. De la seua banda, l’alcalde, Antoni Navarro, considera que «el problema s’ha de posar damunt la taula». El batlle expressa que es debatrà al proper consell d’alcaldes del Baix Ebre, per tal de considerar si hi ha alguna possibilitat d’una mesura compensatòria.

En aquest mateix sentit s’expressa l’alcalde del municipi més gran per on transcorre l’autopista, Amposta, que deixarà d’ingressar 145.000 euros.

«L’autopista passa pels termes dels municipis independement de qui la gestione. Per tant, esperem que d’alguna forma es puga compensar, suplementar per algun tipus de partides o augmentar la participació als ingressos de l’Estat», valora l’alcalde Adam Tomàs.

Fins i tot l’Ajuntament que menys rebia, Masdenverge, amb 40.000 euros, afirma que igualment les arques municipals ho han notat.

«Són uns diners amb què comptaves i ara ja no tens. És poc, però ja era alguna cosa, i hem estat més dies treballant per ajustar els nostres pressupostos», explica l’alcalde René Gonel.

«El nostre pressupost és de 3 milions d’euros. Som un poble de 3.000 habitants justos. Així que per a nosaltres 70.000 euros són molts diners», valora per la seua banda l’alcaldessa del Perelló, Maria Cinta Llaó. «Era una xifra que cada municipi després podia invertir-la en allò que considerava millor per al seu poble. Ho notarem. Esperarem a veure si hi ha algun tipus de bonificació», conclou.

En total, doncs, la xifra en conjunt de tots els ajuntaments ascendeix fins a 1.288.648 euros, a la qual caldia sumar la de l’Aldea, que no ha facilitat la informació.

Comentarios
Multimedia Diari