Professionals, empreses i organismes del sector turístic de les Terres de l’Ebre van analitzar ahir des de Tortosa com orientar-se cap a la sostenibilitat, amb la finalitat de minimitzar les seves emissions, incrementar el compromís amb la neutralitat climàtica i contribuir a la mitigació del canvi climàtic i dels seus efectes. Ho van fer en el marc de la jornada organitzada pel Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LABIIT) del Departament de Consultoria del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
El turisme global representa el 8 per cent del total dels gasos amb efecte d’hivernacle que s’emeten, dels quals la major part es troben vinculats amb la mobilitat i els mitjans de transport, i un dels reptes del sector és avançar cap a la seva descarbonització.
La sostenibilitat és, a més, una de les banderes del sector a les Terres de l’Ebre, tenint en compte que estan declarades coma Reserva de la Biosfera per la UNESCO des de fa més de deu anys.
«El canvi climàtic posa de manifest la necessitat de transitar cap a un model turístic sostenible i regeneratiu per garantir la viabilitat del sector», assenyalà la consultora en innovació i sostenibilitat d’Eurecat, Julia Riquelme, durant la sessió estratègica en la qual es van avançar les possibilitats i innovacions existents al mercat per a l’acceleració de la descarbonització del sector.
En la jornada, també es van donar a conèixer les experiències del celler Herència Altés en el càlcul de la petjada de carboni i en la seva implicació amb la iniciativa internacional dels cellers per a l’acció climàtica; del Consorci de les Vies Verdes de Girona amb el programa Vies Verdes #PelClima amb la finalitat de reduir la petjada de carboni de les seves activitats; del Pla de millora de la destinació turística del Baix Empordà mitjançant la transició energètica; de la transició cap al turisme regeneratiu de l’establiment Cerdanya Ecoresort i de les actuacions mediambientals de l’esdeveniment cultural Fira Mediterrània de Manresa per a la compensació de les emissions que no poden minimitzar. «La descarbonització és clau a l’hora de mitigar tant els impactes derivats de l’activitat turística com els efectes que les emissions tenen sobre la seva pròpia dinàmica», afirmà el director de l’àrea de turisme d’Eurecat i professor de la URV, Salvador Anton.
Herència Altés i la petjada de carboni
El celler Herència Altés, de Gandesa, produeix vi ecològic i compta amb un «projecte ambiental que preserva flora i fauna», detalla al Diari Núria Altés. El celler té panells solars i és autosuficient. L’última acció ha estat sumar-se al grup de treball Wineries for Climate Action, on cellers de tot el món teixeixen xarxes per cooperar en la descarbonització de la indústria vitivinícola. Després d’analitzar la seva petjada de carboni, el celler ha decidit reformar les seves ampolles de vidre i fer-les més lleugeres, entre altres mesures.