El treball amb fibres vegetals, més enllà de la creació de cistells a Mas de Barberans

Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals. El municipi es converteix un any més en un punt de trobada entre artesans que produeixen articles tradicionals i aquells que innoven a l’hora de treballar les fibres vegetals

05 agosto 2024 12:52 | Actualizado a 05 agosto 2024 12:52
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Mas de Barberans ha reafirmat aquest cap de setmana la seva voluntat per mantenir viva la tradició de treballar la pauma. Ha estat amb motiu del XXI Racó dels Artesans, la Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals, que ha recordat un any més que la tradició continua estant encara avui en dia molt arrelada al municipi.

Les parades d’artesans han agafat protagonisme. Molts curiosos, amants de l’artesania, veïns, famílies i amics s’apropaven per admirar tota mena d’objectes fets amb fibres vegetals, des dels més típics com la cistelleria, fins a joieria, objectes decoratius o barrets, entre altres. Els més curiosos aprofitaven també per asseure’s a aprendre les tècniques emprades pels creadors.

Altres, en canvi, preferien conversar amb els paradistes, també amb aquells vinguts de països com França o del Xile i compartir les seves experiències per conèixer els processos i materials.

«La Fira va començar reivindicant la tradició heretada dels nostres avantpassats, que acabava sent un model de vida», explica Daniela Lleixa, alcaldessa de Mas de Barberans, apuntant que «per al poble, són dies molt intensos, es produeix un intercanvi entre els participants i els veïns. Acabem també tenint projecció, fins i tot internacional».

Nova edició del FibresCampus

La Fira ha coincidit també amb el FibresCampus, un seguit de formacions per fomentar i compartir experiències entre els artesans professionals i aficionats al treball amb fibres. També amb relació amb la promoció internacional, el país convidat ha estat Portugal.

Els artesans portuguesos han pogut mostrar els seus coneixements de la tradició cistellera del seu país. L’oferta s’ha complementat amb formacions a càrrec d’aresanes gallegues que han donat un punt més innovador, sobretot pel que fa als materials i l’ús d’herba marina subaquàtica, unes fibres gens habituals en la creació de peces a les nostres terres.

El FibresCampus ha organitzat també xarrades que, juntament amb la fira, demostren un any més la universalitat del treball de les fibres i la gran versatilitat de tècniques i materials que es poden aplicar, a més de conservar aquesta tradició que es remunta a tants anys enrere.

Comentarios
Multimedia Diari