La música de banda és un valor molt important a les Terres de l’Ebre pel seu pes cultural, educatiu i social. Aquest tipus de formació és habitual en molts municipis del territori on, des de fa molts anys, gaudeixen de gran popularitat gràcies al foment que se li dona. En algunes localitats, les bandes tenen més de Cinquanta anys d’història, però hi ha indicis que apunten que podria tractar-se d‘un període molt més antic, com en el cas de la d’Ulldecona o la de la Ràpita.
Precisament l’Agrupació Musical Rapitenca, aquests dies està celebrant el seu 75è aniversari tot i que l’efemèride va caure en plena pandèmia. Per tal de commemorar la seva història, s’ha creat una exposició al Museu de la Mar de l’Ebre.
En aquesta mostra es poden veure uniformes, instruments pertanyents a músics de la banda o llibres de partitures. Es tracta d’una iniciativa de l’Agrupació Musical Rapitenca, el Museu de la Mar de l’Ebre i l’Ajuntament del municipi.
Anomenada Agrupació Musical Rapitenca (1946-2021): 75 anys de cultura musical, l’exposició es podrà veure fins al 28 d’agost. Així, s’explica la història de l’entitat, d’ençà que es va crear fins a l’actualitat, incidint en els moments més destacats de cada època, i els mestres que l’han dirigit al llarg dels anys, com Cantallops, Mir, Amela, Pascual, Cárcel, Sunyer, Fuster, Jorge, Naval i Alburquerque.
Els que s’apropin podran conèixer la història d’una peça clau en la societat rapitenca que, segons el seu director actual, Juan Carlos Luis, «els principis, durant la postguerra, van ser especialment complicats. N’hi havia un fart per construir instruments, se’n feien servir de 3a i 4a mà, reciclats i hi havia poca formació, va ser molt dur i complicat», detalla el músic, afegint que «es va crear una escola amb només un mestre i després es van anar afegint altres persones amb més formació. Ara, en l’actualitat som una escola reglada. També ens hem topat amb la pandèmia, abans tocàvem molt i guanyàvem certàmens... Imagina fins aquí, els canvis i històries que hi ha hagut».
Actes i actuacions
D’aquesta manera, la banda remarca la seva importància cultural, educativa i social dintre la localitat, que queda palesa amb els concerts i actuacions que realitza al llarg de l’any. Aquesta formació, juntament amb l’escola de música i la coral, implica un gran nombre de persones, esdevenint un punt de cohesió social a partir de la música.
En l’actualitat, la banda va tornant a la normalitat, i recuperant actes musicals. Aquest cap de setmana, ha actuat en la processó de la Mare de Déu del Carme i ja té programats actes, entre altres, durant les Festes Majors.
D’altra banda, també va tocar durant la inauguració de l’exposició. «Amb tot això reivindiquem el paper de l’agrupació dintre la societat rapitenca, ja que hem sigut, som i serem part d’aquesta», conclou el director.