El pantà d’Ulldecona, en mínims

Fa un any estava pràcticament ple, però la falta de pluges importants dels últims dotze mesos ha fet baixar de forma continuada l’aigua embassada i posa en perill la pròxima campanya

03 febrero 2024 17:23 | Actualizado a 04 febrero 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’embassament d’Ulldecona, situat a la capçalera del riu Sénia a la serrada dels Ports (dins de la conca hidrogràfica del Xúquer) ha passat d’estar pràcticament ple ara fa un any a situar-se en mínims, amb només l’11 per cent de capacitat i molt prop ja de la reserva ecològica. I és que les pluges han estat escasses en els últims mesos a la zona, i només una tempesta d’estiu a finals d’agost, d’entre 80 i 90 litres per metre quadrat, va permetre una petita treva al declivi constant de les reserves d’aigua. Així, els escassos 1,23 hectòmetres cúbics d’aigua embassada actualment, dels prop d’11 que té el pantà de capacitat total, han fet emergir algunes construccions que habitualment queden sota l’aigua.

La Comunitat de Regants d’Ulldecona, gestora del pantà, alerta que si no plou aquesta primavera l’embassament tornarà a viure una situació dramàtica com la de l’any 2018, quan va estar més de mig any pràcticament buit.

Segons explica el secretari de la Comunitat de Regants, Manolo Queralt, el Sénia és un riu típicament mediterrani, «de grans avingudes i prolongades sequeres». «Però abans les sequeres es donaven una vegada cada vuit o deu anys, i ara són més habituals». En aquest sentit, han observat un descens important de la pluviometria a la zona, en especial de les tempestes d’estiu, a partir de l’any 2010, «i també d’episodis cada vegada més descompensats, amb danes que de cop aporten molta aigua i garanteixen el reg durant mesos», expliquen els regants. Però ara, ni no plou aquesta primavera, «les perspectives per a la campanya agrícola d’enguany seran ruïnoses».

D’aquesta aigua s’abasteixen els regants d’Ulldecona, uns 1.550 censats, i també a la Sénia, Rossell i Sant Rafel del Riu per l’aigua fluent del riu Sénia.

Actualment el pantà està obert i s’està subministrant una mínima aigua de regadiu. Però el gruix de la campanya, entre els mesos d’abril i octubre, està a l’aire. Els regants estudien posar en marxa dos pous d’emergència, però l’aigua disponible no és suficient per a cobrir la demanda, alerten.

Contrastos

A banda del 2018, el pitjor moment que es recorda es va viure entre 1998 i l’any 2000, quan el pantà es va arribar a assecar. Amb tot, unes importants pluges torrencials aquell mes d’octubre (de més de 500 litres per metre quadrat) el van omplir de nou en 24 hores.

I és que en tractar-se d’un embassament de dimensions reduïdes, es pot omplir en qüestió de pocs dies, en especial durant els temporals de llevant i últimament també amb les DANES (depressions aïllades en nivells alts). Així va passar per exemple al gener del 2020 amb el temporal Gloria i al mes de març del 2022 amb el Celia, recorden els regants.

Comentarios
Multimedia Diari