El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova creix en equipaments i visitants

S’han incorporat 52 vehicles al patrimoni del centre, que ha ampliat la cotxera i recupera un moll de mercaderies

03 enero 2025 17:48 | Actualizado a 04 enero 2025 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu del Ferrocarril de Móra la Nova es consolida com a referent en la recuperació i promoció del patrimoni ferroviari a Catalunya, amb un creixement de visitants i propostes, a més dels d’equipaments i del treball en la rehabilitació de trens antics, tant propis com per encàrrec de privats i administracions.

El centre ultima els treballs de registre com a museu oficial i homologat per la Generalitat de Catalunya, a les instal·lacions de l’estació de Móra la Nova que des de fa anys està recuperant. Al 2024 van acabar les obres d’ampliació de la nau cotxera, on hi ha l’exposició de trens antics i també el taller de restauració. «En total, s’ha passat de 4.500 a 10.000 metres quadrats d’espai, que ara s’està acabant d’equipar», segons explica al Diari el director del Museu, Jordi Sasplugas. D’aquesta manera es podrà exposar la gran quantitat de trens i patrimoni ferroviari recuperat, que s’ha incrementat en 52 vehicles, entre locomotores i vagons. També es disposarà de més espai i personal per a poder treballar en les restauracions d’iniciativa pròpia i per encàrrec, d’institucions com ara la Generalitat Valenciana o l’Ajuntament de Mont-roig del Camp.

Per la seua banda, l’Ajuntament de Móra la Nova ultima la rehabilitació de l’antic moll de mercaderies-economat de l’estació, per incorporar-la als equipaments del Museu. «A l’exterior, s’habilitarà també una andana per poder fer recorreguts en tren pel complex, amb diferents amples de via, que passin per la cotxera i la torre de control», detalla Sasplugas.

Aquests recorreguts i les diferents jornades lúdiques que du a terme el Museu al llarg de l’any, com la Festa del Tren, la del Vapor o la recent l’Esperit del Nadal, han incrementat el nombre de visitants, que l’any passat va ser de més de 6.500, un 20 per cent més que al 2023. L’objectiu per aquest 2025 és arribar als 10.000, comenta el director del centre, situat al gran complex ferroviari de Móra la Nova, que va viure la seua època de major esplendor a mitjans del passat segle XX.

L’altra pota del projecte és la creació del tren històric turístic Lo Caspolino, pensat per a dinamitzar les comarques de l’interior de Tarragona i les Terres de l’Ebre.

El projecte avança amb la creació de l’empresa operadora del tren, que l’ha de gestionar i tirar endavant. El Museu ha rebut una subvenció per poder fer front als complexos tràmits necessaris, i busca també els recursos econòmics per poder arrencar els recorreguts de cara al 2026.

Lo Caspolino és un producte comercial, que es basa en el nom d’un tren que ja existeix. Un tren que anava i encara va de Casp a Barcelona i de Barcelona a Casp, tot i que ja no se li diu així. Es tracta de posar en marxa un tren històric turístic que distribueixi visitants des de la costa cap a les comarques d’interior, amb parades i propostes d’activitats turístiques a les diferents comarques.

Comentarios
Multimedia Diari