El Museu de la Pauma experimenta amb fibres

S’oferiran activitats com cursos i tallers per conèixer més aquesta tècnica artesanal

24 enero 2022 06:50 | Actualizado a 24 enero 2022 06:53
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Museu de la Pauma de Mas de Barberans ha preparat per a aquest 2022 una programació d’activitats que combinen tradició i innovació per tal de posar en valor el patrimoni etnològic i l’ofici de llatadora.

De gener fins a desembre el Museu oferirà tallers, mostres de llatar i exposicions. Artesans ensenyaran el procés de producció d’alguns objectes com safates, làmpades, cinturons o estoves, sense oblidar una de les artesanies utilitàries més bàsiques: la cistelleria. «La pauma es treballava a les quatre comarques ebrenques. El centre productor a la Ribera d’Ebre principalment era Rasquera, a la Terra Alta, Pinell de Brai, al Baix Ebre Paüls, Reguers i l’Alfara de Carles i al Montsià Mas de Barberans. Cap als anys seixanta, amb l’arribada del plàstic aquesta tradició va anar desapareixent i el 2005, aquí al Mas, vam iniciar una recuperació de l’ofici», explica Pepa Subirats, responsable del Museu i de la Fira de la Pauma.

Sobre les exposicions, la responsable de Museu diu que n’hi ha «una de la pauma i a banda, cada any en fem una altra de producció pròpia. Enguany hem preparat Elogi a la Cistelleria, una exposició on divuit artesans presenten peces que mostren com podem passar de les peces més tradicionals a les més modernes». Aquesta nova exposició, comissariada per l’artesà Joan Farré i l’escenògrafa Maria Pons, és un homenatge als qui han treballat i la pauma i tenen relació amb el Museu i durarà fins a finals de novembre. Allà s’hi poden trobar objectes com el cistell, però no se centra exclusivament en aquest, sinó que va més enllà amb la mostra d’objectes decoratius com poden ser les escultures. També es mostren objectes més utilitaris com una cadira, un barret o una bossa de mà. L’exposició es complementa amb un audiovisual de deu minuts en què intervenen els dos comissaris, i un full de sala on consten els preus i característiques bàsiques de totes les obres que estan a la venda. Per completar la programació s’oferiran visites guiades per entorns de Mas de Barberans i activitats per a escoles.

Enguany la població tornarà a acollir el Fibrescampus. Tindrà lloc de l’1 al 4 d’agost com a prèvia del XIX Racó dels Artesans. Fira Monogràfica de les Fibres Vegetals que se celebrarà el cap de setmana del 6 i 7 del mateix mes. En el campus hi participaran els artesans de Galícia Ruben Berto i Enrique Taboas que mostraran l’elaboració de cistelles amb fulles de panís i castanyer i la italiana Andrea Magnolini que farà una peça de cistelleria amb una tècnica emprada per fer gàbies. Finalment, l’artista anglès Tim Johnson ensenyarà el procés de creació d’una cistella realitzada amb tècniques similars a la francesa Bouyricou – Perigord i l’espanyola Cofin.

El museu a les xarxes socials

Per tal de continuar fent difusió de la tradició de llatar, el museu ha obert recentment un canal de YouTube on diversos artesans mostren com es fan els cistells a més d’ensenyar les exposicions i alguns dels objectes que s’hi poden trobar allà. Tot això té l‘objectiu de convidar a conèixer més aquest art. «Com a novetat, enguany hem creat aquest canal de YouTube on gravem artesanes de la pauma per mostrar com es treballa i facilitar la tradició de l’ofici. De moment hem gravat la creació d’un cabasset que es pot replicar amb altres materials com la roba i la gent pot anar practicant encara que no tinga la matèria primera», explica Subirats.

Comentarios
Multimedia Diari