El judici per la fallida de la Cooperativa de l’Aldea, pendent 10 anys després

L’entitat agrària i els afectats reclamen a la justícia que es fixe una data per a l’inici de la vista oral del cas

01 diciembre 2021 19:40 | Actualizado a 02 diciembre 2021 12:50
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Quan es compleixen deu anys de la fallida de la secció de crèdit de la Cooperativa Agrícola de l’Aldea, encara està pendent el judici que ha de depurar-ne les responsabilitats. Representants de l’entitat i persones afectades reclamen que es fixe d’una vegada una data, un any després que el jutjat d’instrucció número 1 de Tortosa ordenés l’obertura de judici oral pel cas.

En aquests deu anys la cooperativa ha lluitat per a no desaparèixer i ho ha aconseguit. Continua centrada en l’horta del Delta, però ara en unes dimensions menors, i ha superat un concurs de creditors. El conveni que ho va permetre estableix pagaments anuals als afectats, des del 2018 fins al 2030. De moment s’han pogut fer tots els pagaments i se’n preveu ara un de nou, però des de l’entitat admeten que serà necessari el rescabalament econòmic d’una futura sentència judicial per poder mantenir aquests pagaments en els futurs exercicis, ja que cada any són més elevats.

Va ser l’1 de desembre de 2011 quan els veïns de l’Aldea es van aixecar amb la notícia que els comptes de la secció de crèdit de la Cooperativa havien estat bloquejats. La fallida va deixar un forat de 4,5 milions d’euros amb 408 afectats, entre veïns que hi tenien els estalvis i proveïdors. Miguel Carles, ara president de l’entitat, és també un dels veïns que es va veure afectat per la fallida. «Va ser un cop molt dur per al poble, hi va haver gent que d’un dia per l’altre va perdre els estalvis i va requerir ajuda», recorda. «Era la caixa rural del poble i generava confiança entre els veïns, especialment entre la gent gran, alguns dels quals ja no estan entre nosaltres», lamenta.

Al daltabaix que va suposar la fallida de la secció de crèdit i el bloqueig dels comptes bancaris, el van seguir uns anys d’incerteses, discrepàncies i molta angoixa per als afectats. Pel que fa a la Cooperativa, primer va lluitar per no desaparèixer i després es va haver de reinventar per donar «una sortida digna a les produccions d’horta dels nostres socis pagesos» i «retornar els estalvis entrampats». Segons detalla el president, ja no venen «centenars de camions a mercats llunyans, sinó que venem a mercat de proximitat; ja no tenim milions d’euros a la secció de crèdit, sinó que amb els recursos econòmics que disposem, amb total transparència i lleialtat acudim als pagaments; ja no cultivem directament grans extensions de terra, sinó que son els socis pagesos que tenim que ens cultiven les hortalisses».

Precisament aquesta època de l’any, per l’hivern, és quan la cooperativa registra la màxima activitat, amb productes com les carxofes, coliflors, api o bròquil verd. L’activitat es manté també a l’estiu amb melons i tomàquets, entre d’altres productes de l’horta. Així, la producció es troba en uns 3 milions de quilos/peces a l’any, segons detalla el gerent de l’entitat, Jordi Dolcet.

«Amb una activitat molt més modesta, des de fa tres anys la cooperativa torna a tenir beneficis», remarca el president, tot incidint en la necessitat que arribi el judici i una sentència que doni aire a nivell econòmic, «per permetre sobretot retornar els diners pendents».

L’exgerent

En el judici el principal acusat és Daniel Ferré, l’exgerent de la cooperativa, a qui se li atribueixen els presumptes delictes de falsedat comptable, en document mercantil, insolvència punible, alçament de béns, apropiació indeguda i estafa. L’Associació d’Afectats demana per ell 21 anys de presó, petició que Fiscalia rebaixa a catorze anys i mig. Entre els acusats hi ha també l’exdirector de la secció de crèdit, responsables de l’oficina de Bankia a Amposta o auditors. Per a aquests acusats, així com per a Bankia, l’auditora BDO i Mapfre, s’han fixat fiances milionàries per cobrir les responsabilitats civils derivades del cas.

A Daniel Ferré se l’acusa d’haver abusat del seu poder com a gerent, més enllà del «límit de les seves competències» i sense respectar els seus deures de «diligència i fidelitat», fent diverses negociacions i operacions financeres de resultat desastrós per a l’entitat, els seus socis i impositors. També se li atribueix haver-se apropiat directament de 160.000 euros de la mateixa Cooperativa i transferir-los a comptes dels seus fills pocs dies abans del bloqueig de comptes de la secció de crèdit.

Comentarios
Multimedia Diari