El Delta Birding es consolida com el festival ornitològic de referència a la Mediterrània

La 10a edició del certamen convoca 4.000 aficionats a la fotografia i la natura, una xifra similar a la de l’any passat, tot i l’amenaça de pluja, durant el cap de setmana a MónNatura

23 septiembre 2024 11:23 | Actualizado a 23 septiembre 2024 11:23
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Delta Birding Festival es consolida com un referent internacional de l’ornitologia en la desena edició celebrada al delta de l’Ebre. L’esdeveniment combina públic especialitzat i aficionat en un espai on també es promouen joves apassionats per les aus. La meteorologia adversa no ha estat impediment per a repetir el nombre de visitants rebuts en anys anteriors, que se situa en una mitjana de 4.000 persones, que han pogut gaudir del conjunt d’activitats del Festival.

L’organització està satisfeta tant per les dades d’assistència com pel camí recorregut en l’última dècada. «Cada cop trobem que hi ha més públic de fora que ens ve a veure, com ara conferenciants de primer nivell internacional. És un festival de referència a l’Europa del sud i també a escala mundial», afirma el director de sostenibilitat de la Fundació Catalunya, Miquel Rafa. Amb les dades de tancament, aquesta edició ha consolidat les xifres rècord assolides l’any passat i, alhora, consagrant-lo com el festival de referència de la Mediterrània.

El programa del Delta Birding ha comptat amb la presència de ponents d’elit i renom internacional, entre les quals destaca Mya-Rose Craig (Birdgirl), ornitòloga britànico-bangladesí, ecologista i activista per la biodiversitat, de 21 anys, que ha parlat de la seva experiència com a observadora d’ocells, la importància de la natura per a la salut mental i l’activisme en biodiversitat i canvi climàtic. Íñigo Zuberigoitia, expert en el falcó, ressalta que podem anar més enllà reconeixent individus i els seus detalls particulars. Són només dos exemples de l’interessant cicle de xerrades que completaven Helena Navalpotro, biòloga investigadora del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC); Séan Ronayne, ornitòleg irlandès que s’ha fixat l’objectiu d’enregistrar el so de totes les espècies d’ocells d’Irlanda, i Jari Peltomäki, fotògraf professional de vida salvatge i ambaixador de OM SYSTEM.

La veu dels més joves

A través del Delta Birding Festival Junior es promouen joves apassionats per les aus, com el colombià Thiago Rossero, qui amb onze anys recorre el món compartint la passió ornitològica amb xerrades com la d’ahir. Per a Rossero, aquesta disciplina és una eina poderosa per a l’aprenentatge. L’Elvia Gómez (Elvia La Rastreadora) és una nena de 12 anys de Pamplona que va descobrir la passió pel rastreig gràcies a les sortides a la natura amb els seus pares. Aquest any ha publicat el seu primer llibre, on narra 30 experiències amb animals, il·lustrades per ella mateixa amb aquarel·les i fitxes plenes de curiositats.

La 10a edició del festival ornitològic està organitzada per la Fundació Catalunya La Pedrera, junt amb Oryx - La botiga de l’amant de la natura, l’Institut Català d’Ornitologia (ICO) i l’empresa PhotoLogistics.

Durant aquesta dècada el creixement del Delta Birding Festival ha estat espectacular i ha afegit un 0 més a la dreta respecte al punt de partida dels assistents. S’ha passat dels 400 de la primera edició als 4.000 d’enguany

El responsable de l’àrea de Sostenibilitat de la Fundació la Pedrera, Miquel Rafa, indica que «és una afició creixent i una activitat molt passional, és més que un passatemps. Et quedes enganxat per tota la vida. Es gasten molts diners fent viatges, comprant equips fotogràfics, d’òptica, etc., la qual cosa genera també un moviment econòmic al seu voltant». El Festival suma una gran fira amb varietat d’expositors de productes i serveis relacionats amb la natura, l’ecoturisme i l’observació dels ocells i la fauna.

Comentarios
Multimedia Diari