Tot i que aquest estiu no s’obriran les places de bous per la cancel·lació de la majoria d’actes programats a causa de la crisi sanitària de la Covid-19, el món taurí ebrenc està de celebració. Setze dones representants de les Terres de l’Ebre i la Comunitat Valenciana han decidit agrupar-se sota el nom d’«Emboladores del Delta de l’Ebre», la primera quadrilla taurina formada íntegrament per dones de la comunitat autònoma.
Segons afirmaven elles mateixes, tenen ben poques coses en comú tret de l’afició pels bous i tot el que suposa: «Som dones de diferents poblacions, d’edats, professions i maneres de pensar diverses, però ens uneix l’estima i la passió per aquesta tradició, com també les ganes de viure la festa dels bous des de dintre, des de primera fila», apuntaven.
El grup, que concentra un ampli ventall d’edats, que van des dels 20 fins a gairebé els 45 anys, el formen dones de diferents municipis, des d’Alfara de Carles a Sant Jaume d’Enveja i Deltebre passant per Amposta, així com d’altres pobles del nord de les terres valencianes.
Cristina Falcó, vicepresidenta de l’associació taurina, explicava que tot i que hi havia membres que no havien embolat mai, totes elles estaven actives dins del món dels bous, bé formant part d’alguna quadrilla o participant en els actes taurins. És d’aquest punt en concret d’on va sortir la iniciativa de posar els seus coneixements en comú, ja que «la idea va sortir de formes de fer diferents, pel qual vam pensar que entre dones ens entendríem millor», deia Falcó, qui afegia que «fa molts anys hi va haver una altra colla femenina però no es van arribar a federar, així que tot i ser les primeres a Catalunya, a la Comunitat Valenciana i a Saragossa ja hi ha altres quadrilles femenines o mixtes, així que nosaltres també volíem reivindicar la nostra presència».
En un ambient majoritàriament masculí com és el del món dels bous, algunes de les membres del grup d’emboladores ja participaven en concursos bé en accions de les penyes mixtes de les quals formaven part o amb la presència gairebé sempre dels homes a la plaça, pel que ara des de l’agrupació afirmaven que volien començar a aprendre a capllaçar i embolar soles: «Tot i que moltes sí que hem embolat algun cop, n’hi ha moltes que no, per això ara també tenim molta feina d’aprenentatge i que, les que no han estat mai davant l’animal, li perdin la por», afirmava la vicepresidenta, convençuda també que «al final la tasca és la mateixa i consisteix a saber-la fer, potser els homes necessiten ser-ne menys per aguantar un bou, doncs nosaltres n’anirem més i acabarem fent la mateixa feina», deia.
En nom del col·lectiu, les emboladores concretaven que «volem aprendre totes juntes aquest art, l’art d’embolar i contribuir amb el nostre granet d’arena, per a la continuïtat d’aquesta festa».
Per no perdre les ganes amb les quals han començat, afirmaven que ja han encarregat camisetes amb el logotip de la quadrilla, de la mateixa manera que des de l’agrupació apuntaven que compten que les embolades que ja tenien programades per aquest any es puguin postposar a l’any vinent. «Com molta gent no ens coneixia i aquests dies ens hem presentat per les xarxes socials, on hem rebut el suport d’altres aficionats als bous, esperem amb moltes ganes que a poc a poc surtin molts més actes on puguem participar i demostrar del que som capaces juntes», tancava la vicepresidenta de la colla.
Segons Cristina Falcó, aquest estiu havia de ser molt especial, ja que es volien estrenar embolant i presentar com a agrupació a la festa de la Segregació de Sant Jaume d’Enveja, tot i que ara els hi tocarà esperar com a mínim fins a l’any vinent.