Avancen els tractaments contra el mosquit al Delta per les pluges de març

Enguany es preveu actuar en 5.500 hectàrees de zones naturals i 7.500 hectàrees d’arrossars vora els nuclis urbans

09 abril 2025 12:54 | Actualizado a 09 abril 2025 12:54
Se lee en 1 minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
0
Comparte en:

Les condicions meteorològiques han obligat a avançar enguany tres setmanes els tractaments contra la proliferació de mosquits al delta de l’Ebre. Un mes de març especialment plujós, amb el pas successiu de borrasques, ha comportat la inundació de zones litorals i l’eclosió de les larves de l’insecte en aquests espais naturals, abans del què és habitual. Així, el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), encarregat dels treballs, iniciarà aquest divendres els tractaments de zones naturals amb avioneta. I és que la rapidesa d’actuació és clau: el cicle larvari dels mosquits és molt curt i cal intervenir abans que es converteixin en adults. L’objectiu és garantir una bona campanya turística al Delta per Setmana Santa.

Els últims dies, els tècnics ja han fet els controls previs i prospeccions per saber on fer els tractaments. «Esperem que siguen el màxim d’efectius», afirma Ivan Garcia, president del COPATE.

Montse Masià, tècnica de l’Àrea de Salubritat del Consorci, ha agraït també «la col·laboració de la Comunitat de Regants de la dreta de l’Ebre, que ens han permès evacuar al mar i, per tant, assecar de manera natural els focus larvaris en aquelles zones on s’havia acumulat l’aigua».

En el cas de les zones humides naturals, com maresmes i espais no conreats, el COPATE preveu aquest 2025 actuar sobre 5.500 hectàrees al llarg de tota la campanya (que s’allarga fins la tardor), unes 500 hectàrees més que l’any passat.

La segona gran línia d’actuació és la dels tractaments als arrossars, entorn ideal per a altres espècies de mosquits típiques del Delta. El COPATE preveu realitzar quatre tractaments al llarg de l’estiu, especialment al voltant de zones urbanes i urbanitzacions, cobrint una superfície aproximada de 7.500 hectàrees. Els tractaments començaran al juny, quan es donen les condicions òptimes per a la proliferació de larves, i s’allargaran fins a mitjans d’agost, moment en què finalitza la fase crítica de desenvolupament d’aquestes espècies en els camps d’arròs.

En totes dues línies de treball, el producte utilitzat per eliminar les larves és un biolarvicida d’origen natural, el Bacillus thuringiensis israelensis (Bti). Aquesta substància actua únicament quan les larves ingereixen les partícules, i no afecta la resta d’organismes aquàtics, fet que en garanteix la seguretat ambiental.

L’apunt: Creix el pressupost, fins als 1,2 milions d’euros

El pressupost de la campanya anual és d’1,2 milions d’euros, finançats per la Generalitat de Catalunya en un 50 per cent, un 25 per cent per la Diputació de Tarragona i el 25 restant a càrrec dels ajuntaments de les zones afectades. La dotació creix un 10 per cent respecte a l’any passat, per diversos factors, segons detalla Ivan Garcia: «l’increment dels costos del lloguer de l’avioneta i dels productes, però també per aquestes 500 hectàrees de més que es podran tractar enguany».

Comentarios
Multimedia Diari