Un total de 26.628 alumnes arrencaran dilluns vinent a les Terres de l’Ebre el nou curs escolar 2021-2022. Són dades molt similars a les de l’any passat, amb menys alumnat a 2n cicle d’Infantil i un lleuger increment a Primària i Secundària.
La directora territorial d’Educació de les Terres de l’Ebre, Montserrat Perelló, va expressar ahir que aquest és el tercer curs marcat per la pandèmia, cosa que, malgrat els esforços i les dificultats que la Covid puga generar, la comunitat educativa ja ha adquirir un cert aprenentatge. «L’any passat va ser de molta angoixa i la incertesa era molt gran. L’objectiu, però, era mantenir les escoles obertes. Ens n’hem de sentir orgullosos, ja que vam acabar el curs amb les escoles obertes i sent segures. Vam fer molts cribratges i vam posar moltes mesures i esforços. L’alumnat ens va donar una lliçó d’adaptació. L’escola és alguna cosa més que un lloc on aprendre matèries. Enguany tenim tot l’aprenentatge de l’any passat i hem de seguir els nous protocols, ja que la pandèmia continua», va declarar.
El 90% dels professionals estan vacunats i s’espera que en el primer trimestre augmente molt el percentatge de vacunats dels alumnes majors de 12 anys.
Les xifres presentades constaten una lleu reducció d’alumnat al 2n cicle d’Infantil i un lleuger increment a Primària i Secundària (só, amb tot, dades provisionals); mentre que hi ha un increment del nombre de docents en 69,5, tant de reforç Covid com d’inclusiva; a més a més dels docents, també hi ha augment de professionals del món educatiu, tècnics d’integració social, educadors socials i tècnics d’educació infantil.
Aquest nou curs destaca per la creació d’una nova llar d’infants a Horta de Sant Joan i són un total de 58 a totes les Terres de l’Ebre, de les quals 11 són rurals del pla experimental.
Una altra novetat destacada és la fusió de l’escola Jaume II i de l’institut Blanca d’Anjou del Perelló, que es convertiran en el tercer institut escola del Baix Ebre. La directora territorial d’Educació va destacar que serà el primer institut escola del territori a partir d’un procés de fusió (unint dos centres) i no de creixement (creant progressivament les línies d’ESO a partir dels alumnes de primària).
Entre les novetats d’aquest curs també hi ha l’aposta clara per la Formació Professional «especialment lligada a les demandes dels sectors econòmics del territori», en paraules de Perelló. Així, s’han implementat cursos de Formació Professional de Grau Bàsic (FPGB) a l’Institut de Tecnificació Esportiva d’Amposta i a l’Institut de Deltebre; més un curs d’especialització a l’Institut Montsià sobre ‘Ciberseguretat en tecnologies de la informació’, molt demandat per l’empresariat. També s’implementen nous Programes de Formació i Inserció (PF), adreçats al jovent de més de 16 anys que no tenen l’ESO a l’Institut d’Estudis Aqüícoles i Ambientals de Catalunya a la Ràpita d’’Auxiliar d’activitats aqüícoles’ i a l’Institut Sòl de Riu d’Alcanar d’’Auxiliar de vivers i jardins’. I s’implanten nous certificats de professionalitat amb la col·laboració del SOC a l’Institut de l’Ebre de ‘Mecanització per arrencament de ferritja’ i el de ‘Muntatge i manteniment d’instal·lacions solars fotovoltaiques’, que també es farà a l’Institut de Flix; a l’Institut Terra Alta el d’’Operacions auxiliars de muntatge i manteniment de màquines’ i a l’Institut d’Estudis Professionals Aqüícoles i Ambientals de Catalunya el d’’Activitats d’engreix d’espècies aqüícoles’. També s’impartirà el CFGS ‘Realització de projectes audiovisuals i espectacles’ a l’Institut de l’Ebre.
Quant a a obres al centres, s’han dut a terme a 30 escoles i instituts amb una inversió de prop de 483.000 euros. També estan a punt les dos noves aules a l’Escola Agustí Barberà d’Amposta, amb una inversió de 424.000 euros. Entre les obres per fer aquest curs, destaca la consolidació i reforç de l’escola del Godall, que presentava preocupants esquerdes, on s’invertiran 405.000 euros i les ampliacions a l’institut escola Daniel Mangrané de Jesús i a l’institut Julio Antonio de Móra d’Ebre.