Arrenca la collita de la sal al Delta, amb una previsió de 110.000 tones

Serà una bona campanya, si bé no es podrà superar el rècord de l’any passat, quan es va arribar a les 120.000 tones

25 agosto 2024 11:12 | Actualizado a 26 agosto 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Com cada darrer dilluns d’agost, avui comença la «salinada», el període de recol·lecció de la sal a les Salines de la Trinitat al delta de l’Ebre, a la Punta de la Banya. La collita s’allargarà durant tres setmanes, fins a mitjan setembre.

Enguany les previsions són molt bones, amb una estimació de recollida de fins a 110.000 tones de sal, a causa principalment de les poques precipitacions que hi ha hagut fins ara.

«Aquest any estem per damunt de la mitjana. És una bona collita. Una de normal se situaria entre 95.000 i 100.000 tones. Això sí, enguany serà una mica més baixa que la de l’any passat, que va ser la més gran de la història, amb 120.000 tones», explica al Diari Manel Salvadó, gerent d’Infosa, empresa que gestiona les salines des de 1946. «L’any passat va ser molt bo perquè va fer molt de vent i era un vent de terra, sec. Enguany ha fet menys dies de vent i aquest ha sigut més de mar, més humit», detalla.

Per a aquestes setmanes de salinada es mobilitzen un centenar de persones, que s’afegeixen al personal de plantilla de la fàbrica, sent així uns 130 treballadors en total que participen en la recol·lecció de la sal.

Aproximadament un 22% de la sal que es produeix al Delta serà destinada a consum humà. Per al tractament d’aigües i piscines es vendrà un 25% de la producció. Un altre 30% està destinat a la indústria agroalimentària, mentre que la resta són diferents consumidors de tota mena d’indústria (sector farmacèutic o sal per a carreteres...). Aproximadament un 70% de la sal que es produeix a les Salines de la Trinitat s’exporta. Els principals països on arriba són França i els Estats Units.

Des del mes de maig s’està collint també la flor de sal, que es recull de la superfície de l’aigua on es forma un tel molt fi, com si fos gel. Per tant és una recol·lecció de forma més tradicional i artesanal.

La recol·lecció d’aquest producte més gurmet s’allargarà també fins al 15 de setembre i es colliran unes vint tones. Aquesta és una sal de cristal·lització cúbica buida i per això flota. Es creen cubs cruixents de sal que aconsegueixen emfatitzar els sabors amb menys quantitat, i alhora amb un contingut més baix en sodi i més alta en magnesi.

Un espai amb història

Les salines de la Trinitat van néixer a les darreries del segle XIX. Durant la segona meitat del segle XX començaria un procés de transformació que portaria a la incorporació de nova maquinària. Abans es treballava principalment amb les mans i el seu emplaçament amb un ambient de salinitat elevat el continuava fent una feina més dura que altres.

Situades a l’extrem sud del delta de l’Ebre, les Salines de la Trinitat cobreixen 1.000 hectàrees. Aquest indret, catalogat com a Reserva Natural Parcial, és un entorn mediambiental molt fràgil amb una història d’extracció de sal que es remunta a l’època àrab.

Comentarios
Multimedia Diari