Ángel Portillo presenta ‘Lignum’, una trilogia sobre l’antiga Roma

És el primer volum de la sèrie sobre la vida d‘Aurelio Vitalis, a l’Imperi d’Ulpi Trajà

30 abril 2019 06:04 | Actualizado a 30 abril 2019 06:06
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Ángel Portillo inicia la trilogia sobre la vida d’Aurelio Vitalis el primer any de l’Imperi d’Ulpi Trajà. El jove Vitalis explica en primera persona com veu la vida, mentre intenta tirar endavant com a membre de la corporació de transportistes de mercaderies (carrucarii), però la  vida el porta a una destinació totalment inesperada per a ell. «Lignum és un oblidat, un esser insignificant del qual mai parlaran els llibres d’història», apunta Ángel Portillo. 

Aurelio intenta sobreviure en una ciutat, capital d’un imperi, que l’ignora:els poderosos l’oprimiran, l’explotaran i l’enganyaran. La violència, la fam i la malaltia són el pa nostre de cada dia. Nascut a Roma, però en una pobra casa plebea on abunden la necessitat i la falta d’esperança. Davant aquest panorama, amb 18 anys, emprèn un llarg viatge cap a la supervivència, com a transportista de mercaderies i legionari, acabant en el campament de Nabae, a l’actual Bulgària. Durant aquest periple coneix Tibast, un iber del Castellet de Banyoles (Tivissa), tots dos ens fan reflexionar sobre les seues visions divergents del món i de la vida. 

El llibre incorpora diverses faules que contribueixen a situar el lector en el context en què es mouen els personatges de la novel·la. Per a això, Portillo ha necessitat dos anys de documentació, «sobretot he consultat les faules d’Isop, Fedro i Aviano. També plànols de l’antiga Roma, llibres sobre la vida social i militar romana, etc. M’han estat molt útils les investigacions de la Universitat de Varsòvia sobre les excavacions a Novae».

El segon volum de la trilogia (Lignum en Tapae) sobre la vida de soldat a les guerres de Dàcia es publicarà al setembre. L’últim encara no té data d’edició, però sí títol Lignum en Roma, on narrarà la tornada a Roma i prendrà molta importància l’antiga Ilercavònia.
Lignum ja s’ha presentat a Tortosa i la Ràpita, estan per concretar les presentacions a Flix (on Portillo ha estat professor de l’institut) i a Sagunt el setembre. L’afició pel món romà d’aquest professor d’instal·lacions electrotècniques i tecnología a l’Institut de l’Ebre de Tortosa, li ve per la contemplació del mar Mediterrani, ara des de Sant Carles de la Ràpita, on resideix, i abans a Badalona, on va viure la seva infància i joventut. «Mirant la Mediterrània t’adones que encara som romans, és la mar de les cultures», afirma. Un lloc que també l’ha marcat és el Museu de Badalona, situat sobre les ruïnes de l’antiga ciutat romana de Baetulo. 

Àngel Portillo forma part, entre d’altres propostes, del grup de reconstrucció i recreació històrica romana Barcino Oriens.

Comentarios
Multimedia Diari