Amposta vol modernitzar i dinamitzar el comerç local

El pla ‘Amposta, a la Vora’ se centra en la formació i millora dels espais i en nous serveis. El projecte posa, especialment, el focus en aspectes com la digitalització i la sostenibilitat

29 julio 2024 08:16 | Actualizado a 29 julio 2024 14:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Amposta continua endavant amb el projecte de dinamització del Mercat Municipal i el comerç local. Sota el nom ‘Amposta, a la Vora’, la iniciativa va començar a treballar-se durant el mandat passat per enfortir el teixit empresarial fent-lo més competitiu i focalitzat, especialment, en aspectes com la digitalització i la sostenibilitat.

El projecte inclou diferents línies d’actuació, algunes desenvolupades el 2022 i 2023, i altres que estan planificades per al 2024 que sumen un total d’una vintena d‘accions. Totes sorgeixen a partir de les necessitats detectades durant una anàlisi de l’estat del comerç local i, sense deixar de ser un projecte viu, també dels reptes i propostes que es debaten durant les sessions de la Taula de Treball de Comerç.

Tant l’Àrea de Comerç com els comerciants fan una valoració positiva del foment dels negocis de proximitat, si bé hi ha especial èmfasi en el fet que per tirar-ho endavant també és molt important la unió entre els comerciants i també amb l’administració, remant tots en la mateixa direcció. «De forma individual no s’aconsegueix res», apunta Lydia Cecilia Recio, paradista del Mercat Municipal des de fa un parell d’anys.

«Es tracta d’aportar entre tots, d’aprendre i solucionar allò que fluixeja», diu, tot fent una valoració molt positiva del projecte. «Tot el que es vagi fent és positiu. Primer per salvar el mercat i després totes aquelles actuacions necessàries perquè es revalori, no hem d’oblidar que el mercat és un gran atractiu que tenim».

En aquesta mateixa línia, la comerciant assenyala que en el context actual és també molt important actuar per protegir els mercats i la venda de proximitat, i celebra que des d’Europa s’hagi pres consciència d’aquesta situació. «Estan fent el que no s’havia fet mai, el suport d’Europa és molt positiu. Tenim una competència molt gran, si volem que la gent vagi al mercat hem de fer alguna cosa més. Per mantenir el mercat, s’han d’aguantar els petits comerços i donar aquestes ajudes i facilitats».

Les propostes plantejades en aquest pla compten amb el suport dels Fons Europeus de Recuperació Next Generation de més de 444.000 euros. En el moment de la resolució de la convocatòria, aquest va ser un dels projectes més ben valorats i és un dels vuit municipis catalans a qui se’ls va atorgar aquest ajut.

Entre les principals accions que ja s’ha començat a implementar hi ha la climatització del mercat, la realització de càpsules formatives, el repartiment gratuït a domicili amb un vehicle de mobilitat sostenible i les taquilles click&collect.

L’ajut europeu permetrà finançar el 80% del projecte i l’Ajuntament aportarà amb fons propis el 20% restant.

La formació, punt clau

La formació és un dels aspectes més importants que s’han plantejat per fer més competitiu el comerç local davant dels reptes actuals que se centren, sobretot, en la competència amb les grans superfícies i el comerç exterior i digital. En el pla de dinamització es preveu la formació centrada en l’àmbit tecnològic per digitalitzar el comerç o la presència en xarxes socials.

Anna Tomàs, regidora de Comerç a l’Ajuntament d’Amposta, destaca que són cursos molt àgils i fàcilment adaptables als horaris i necessitats dels comerciants. També s’han organitzat tenint en compte les especificitats dels diferents tipus de negoci.

«Tot el que sigui posar-se al dia entra aquí dintre. Fem formació i assessorem comerços, també en temes com l’estalvi energètic, els canvis que es puguin fer en les instal·lacions per estalviar o aplicar una tarifa més econòmica», explica Tomàs, subratllant que «totes les accions han d’ajudar i fer que l’administració arribi al comerç i no a l’inrevés. Mirem quines són les mancances, com podem ajudar a fer que el comerç s’incorpori a les xarxes i faci ús d’altres eines. La idea és explicar com funciona a aquell comerciant que no està al dia i ampliar la cartera de serveis».

Comentarios
Multimedia Diari