Amposta demana la cessió de gairebé 150 pisos buits propietat de la SAREB

Reclama la gestió pública dels immobles per poder donar resposta a la necessitat d’habitatge de la ciutat

11 marzo 2024 17:49 | Actualizado a 11 marzo 2024 17:49
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’Ajuntament d’Amposta demana la cessió de gairebé 150 pisos buits a la ciutat propietat de la SAREB (Societat de Gestió d’Actius procedents de la Restructuració Bancària). El consistori reclama la gestió pública de tots aquests habitatges per tal de poder donar resposta a la necessitat d’habitatge de la ciutat.

La Llei 12/2023, de 24 de maig, pel dret a l’habitatge situa Amposta com un dels 163 municipis catalans que la Generalitat considera que tenen una situació d’habitatge tensionat i l’Estat espanyol també l’incorpora dintre dels 140 que la llei estatal aplicarà a partir del 13 de març.

En els dos darrers anys, a més, el lloguer a la ciutat ha arribat a duplicar-se de preu en alguns casos, a causa de l’elevada demanda i per la poca oferta al mercat de pisos de lloguer.

Segons ha explicat l’alcalde d’Amposta, Adam Tomàs, la SAREB té actualment a la ciutat 296 immobles desocupats –entre els quals s’inclouen aparcaments i locals comercials–, 143 dels quals són habitatges sense ús. D’aquests, 136 pisos es troben en sis grans blocs del nucli urbà. Són el gruix principal dels 250 pisos sense ús que hi ha en aquests moments a la ciutat, incloent els que estan en mans de les entitats bancàries i els grans tenidors.

«És un despropòsit tenir 250 habitatges buits a la nostra ciutat, 143 propietat de la SAREB, que és una entitat participada per l’Estat, i la resta d’altres grans tenidors i que no es face la cessió a l’administració local per poder-los posar a disposició de la ciutadania», ha declarat l’alcalde d’Amposta.

És per això que el grup municipal d’ERC a l’equip de govern portarà al pròxim ple municipal una moció per tramitar formalment aquesta petició.

«Demanem que se’ns cedeixin aquestes propietats als ajuntaments, que som les que patim les conseqüències d’aquest parc d’habitatges buits, tant les directes, com és la manca d’habitatge assequible com les indirectes, que són les ocupacions d’aquests immobles que estan tancats», ha argumentat Tomàs.

Des de l’Ajuntament expliquen que hi ha necessitat d’habitatge al municipi i que fins i tot a Serveis Socials, àrea que gestiona el parc d’habitatge públic de la ciutat, arriben peticions de persones que podrien assumir el cost del lloguer però que, simplement, no troben habitatge. L’any passat l’Ajuntament ja va comprar quatre habitatges ocupats. «Les entitats bancàries ni són conscients que tenen immobles i no es gestionen les ocupacions».

En aquests moments l’Ajuntament gestiona més d’una seixantena d’habitatges públics (entre habitatges propis, conveniats amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, en conveni amb la Fundació Habitat3 i en conveni amb la SAREB). En total, a Amposta el parc d’habitatges públics s’ha incrementat més enllà dels 180 des que es va iniciar el projecte d’habitatge públic d’Amposta el 2015. L’Ajuntament també té una borsa de demandants d’habitatge d’unes 200 peticions.

Comentarios
Multimedia Diari