Impulsen l'ampliació del Parc Natural dels Ports amb els espais de la batalla de l’Ebre

Una comissió cívica formada per entitats i professionals vol singularitzar el projecte d’ampliació vinculant-lo amb el patrimoni històric de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre

31 marzo 2022 18:20 | Actualizado a 01 abril 2022 16:13
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Entitats, associacions, professionals i persones a títol individual han posat en marxa una comissió cívica per impulsar el projecte d’ampliació del Parc Natural dels Ports a la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. El projecte porta per nom «Parc Ecohistòric Batalla de l’Ebre», i vol singularitzar el projecte d’ampliació vinculant-lo amb el patrimoni històric i memorístic de la Batalla de l’Ebre que hi ha al territori.

Fa un any, diversos ajuntaments i entitats de la Terra Alta i la Ribera d’Ebre liderats per GEPEC-Edc van presentar públicament la proposta d’ampliació del Parc Natural dels Ports. Ara, al mateix projecte s’hi suma la iniciativa ciutadana, per fer-lo més gran i seguir sumant adhesions. Ja hi ha una cinquantena d’entitats adherides, i nous ajuntaments que en formaran part. La presentació de la comissió cívica va tenir lloc ahir al vespre a la Biblioteca Comarcal de Móra d’Ebre. La funció d’aquesta comissió és treballar plegats amb ajuntaments i institucions per fer possible el projecte d’ampliació del parc.

«La comissió cívica està formada per diferents agents de les dues comarques, preocupats per la conservació del patrimoni natural i històric. Davant la proposta tècnica que estava treballant el GEPEC vam considerar oportú cercar suport institucional, amb els ajuntaments, però també amb entitats i persones a títol individual, per sumar un projecte comú fort, incloent les serres de Pàndols i Cavalls», explica Pere Josep Jiménez. «Però hem anat més enllà de la visió tradicional d’un parc natural. Evidentment és pels valors naturals, però en el nostre cas tenim un element diferenciador únic que encara li dóna més potencial: els nostres paisatges són extraordinaris i també ho són quant a història i memòria recent».

La presidenta de l’Associació de Turisme Rural de la Terra Alta, Pilar Miró, explica per la seua banda que aquest és el segon pas, després de la presentació de la iniciativa d’ampliació l’any passat. «S’ha fet un seguiment per seguir sumant adhesions durant tot aquest temps, hi hem estat treballant, i volem tirar endavant el projecte. Animem la societat civil, per anar de la mà amb l’administració». La proposta per vincular-ho i potenciar els espais de memòria està tenint molt bona rebuda i l’objectiu és que la societat es faça seu el projecte, se’l sente propi. «Tenim no únicament uns valors naturals sinó també uns d’històrics i patrimonials que ens diferencien totalment», insisteix Jiménez.

La iniciativa ciutadana vol explicar els beneficis que comporta aquesta ampliació quant a dinamització econòmica, i que a més pot oferir possibilitats formatives i educatives i revalorització de tot el patrimoni de la batalla de l’Ebre impulsant-lo amb el Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre (COMEBE).

Els impulsors consideren que l’ampliació beneficiarà tot el conjunt de la societat. «S’ha generat més turisme, iniciatives i sinèrgies entre nosaltres des de la creació del parc. Un parc natural aporta riquesa. Amb la floració dels arbres fruiters de la Ribera, per exemple, s’està impulsant molt de turisme. La figura d’un parc natural es nota als seus municipis, als seus comerços», apunta Miró. «Cal també que el parc arribe fins al riu Ebre, per la zona de Miravet, per atraure més turisme», clou.

Comentarios
Multimedia Diari