Albert Salvadó: «El nou decret fa l’Ebre menys vulnerable»

El delegat del Govern assegura que la modificació aporta més garanties al territori

26 octubre 2021 19:50 | Actualizado a 27 octubre 2021 05:40
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Govern de la Generalitat va aprovar ahir la modificació del decret llei 19/2019 de mesures urgents per a l’impuls de les energies renovables que introdueix requisits per incrementar la participació i el consens territorial així com per prioritzar els projectes petits, de 5 MW o menys.

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda rural, Teresa Jordà, va assegurar que aquest canvi legislatiu és «tan sols el primer pas» i serveix de «punt de partida» per accelerar la transició energètica a Catalunya. La consellera va defensar que el decret «no va absolutament contra ningú» i busca un funcionament «extremadament participat» i que afavoreixi els projectes de menys dimensió.

El text incorpora mesures per ordenar i equilibrar la implantació d’energies renovables, per minimitzar-ne l’impacte social i territorial i també per facilitar la pràctica de l’autoconsum. En aquest sentit, a partir d’ara els projectes d’energia eòlica i fotovoltaica hauran d’acreditar l’acord del 50% dels terrenys sobre els quals es projectin, i també que s’ha presentat una oferta del 20% de participació local.

Jordà també va voler deixar clar que les ciutats també han de tenir un paper en la descarbonització de la societat i, per això, les instal·lacions d’autoconsum sense excedents no necessitaran autorització administrativa, i es podran instal·lar presentant només una declaració responsable.

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó, va valorar positivament la modificació del decret llei. «Pensem que els eixos bàsics de la modificació d’aquest decret ens aporten més garanties i ens fa al territori menys vulnerable per a ser víctima dels oligopolis de sempre i la massificació que vam patir sobretot a la Terra Alta fa 15 anys». Per a Salvadó, la modificació fomenta la participació i el paper dels ens locals alhora de tramitar els projectes. No obstant, el delegat considera que és imprescindible, per «blindar» el territori, implementar el pla territorial sectorial que el Departament d’Acció Climàtica ha anunciat que estarà llest l’any i que ve, i també aprovar el projecte de Llei de Transició Energètica.Les entitats contràries a la massificació eòlica alerten que el nou decret de renovables no contempla una moratòria als projectes que ara hi ha damunt la taula. Salvadó va afirmar que al 2030 el 50% de l’energia produïda a Catalunya ha de provenir de fons renovables fet que assegura «és impossible d’assumir amb moratòries».

Per la seua banda, les entitats municipalistes de l’Associació Catalana de Municipis (ACM), la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de Micropobles de Catalunya també valoren positivament les modificacions introduïdes en la proposta de nou Decret-llei d’energies renovables. «El nou Decret-llei pretén minimitzar l’impacte social de projectes d’energies renovables i fer-lo compatible amb l’activitat agrària i el desenvolupament sostenible del medi rural», han expressat.

Molt diferent és la posició de la Xarxa Catalana per a una Transició Energètica Justa, que ha criticat la modificació, denunciant, entre molts altres aspectes, que el nou decret no conté cap mesura que limite la concentració de projectes sobre unes àrees determinades ni evita la pèrdua d’energia pel transport a llargues distàncies.

«Els territoris que ja han rebut l’impacte de la implantació d’un gran nombre d’aerogeneradors, com és el cas de la Terra Alta, continuaran exposats a seguir rebent nous projectes d’implantació de grans centrals de renovables, intensificant la massificació ja denunciada», exposen.

Comentarios
Multimedia Diari