El 23 de febrer de 1937, Benigno Corbella es trobava al cafè, a Flix, jugant al ‘burro’ amb cinc companys. Altres persones jugaven al dòmino, altres treballaven a la ‘fàbrica’, com cada dia. L’exèrcit havia instal·lat artilleria antiaèria en un turó –on avui hi ha el dipòsit de l’aigua– per defensar la població d’un atac enemic però la població no esperava la magnitud d’allò imminent.
A les 10 de la nit, i amb la lluna ben il·luminada, el primer avió enemic, probablement de l’aviació feixista italiana, va llençar la primera bomba sobre la fàbrica química de Flix, considerat objectiu militar pels rebels a causa de la seva capacitat de produir explosius per a la República.
Part dels tècnics alemanys que hi treballaven i que van ser repatriats el 1936 havien tornat a Espanya per treballar pel bàndol franquista. Un d’ells, Georg Kleeinschdmidt, fou qui assenyalà les instal·lacions a bombardejar.
Vint minuts més tard s’inicià l’atac massiu sobre Flix que provocà danys enormes a la fàbrica química –avui Ercros–, a la via i l’estació del ferrocarril, a l’hospital de sang, a la fàbrica d’explosius de la cloratita –un explosiu de potassa, clorur amònic i nitrat que es comercialitzava des de 1923– i al nucli urbà.
Vuit persones mortes
L’atac causà vuit morts i una vintena de ferits, atesos a l’hospital de sang situat al complex químic. La meitat de les víctimes era personal de la fàbrica que estava treballant aquella nit.
A partir d’ara, el seu nom, el de les víctimes, serà recordat en una placa inaugurada divendres a la nit a l’entrada del refugi antiaeri del carrer Sant Josep. Aquest fou el moment més emotiu de l’acte organitzat al municipi per recordar la tràgica efemèride. Corbella, un dels supervivents dels fets, no hi va poder assistir però sí que eren presents descendents de les persones finades.
La sala Ca Don Ventura va acollir l’acte principal, consistent en la inauguració d’una exposició sobre els bombardeigs que va patir la població i un seguit de parlaments per recordar els fets i reivindicar la necessitat de mantenir viva la memòria d’allò que va succeir.
La mostra s’anomena ‘Flix sota les bombes’ i estarà oberta fins al 5 de març.
El president de l’associació la Cana, Jaume Masip, va agrair l’assistència de desenes de persones i va recordar que encara hi ha víctimes de nombrosos bombardejos aeris sobre Flix, més d’una vintena al llarg de la Guerra Civil, que encara no han estat identificades.