25 anys revivint l’esplendor del s. XVI

Del 21 al 24 de juliol, Tortosa s’endinsa en la festa amb un programa ple de retrobaments i noves propostes artístiques

14 julio 2022 16:54 | Actualizado a 15 julio 2022 13:11
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Del 21 al 24 de juliol, Tortosa podrà celebrar finalment la 25a Festa del Renaixement. L’edició estava prevista al 2020, però va quedar ajornada durant dos anys per la situació derivada de la pandèmia. Ara, després de dos edicions de transició amb les Flaires de Festa, que han permès mantindre la flama del Renaixement al 2020 i al 2021, la festa de recreació històrica de Tortosa torna amb més embranzida, en el seu format habitual i amb més propostes que les anteriors edicions.

En total, el programa inclou més d’una seixantena de propostes artístiques que barregen diferents disciplines, i que compten amb la participació de companyies de Catalunya, Espanya, França, Itàlia, Portugal o el Marroc. A més d’alguns dels espectacles més representatius de la Festa, com ‘La Taverna d’Enrico’ o la ‘Cantina Cantorum’, enguany hi haurà diverses novetats: una de les més destacades és el retrobament amb la companyia francesa Du Chaland, que recuperaran el seu espectacle itinerant de les Gàrgoles per a poder tornar a ser presents a Tortosa amb una de les propostes amb més acceptació popular d’aquests 25 anys. A més, hi haurà una proposta de dansa aèria que els membres de la prestigiosa companyia catalana Delrevés desenvoluparan al voltant de la torre de l’Homenatge del castell de la Suda i que serà visible des del nou Passeig de les Cultures i també des de diferents punts de la ciutat.

També enguany, coincidint amb el 500 aniversari de l’entronització com a Papa del bisbe de Tortosa Adrià d’Utrecht, el programa inclou dos espectacles per a commemorar l’efemèride: d’una banda, un torneig de justes, al nou espai que s’incorpora a la Festa, al parc de la Fira de Remolins i que s’anomenarà Clos del Riu; i, de l’altra, un espectacle creat expressament per a l’ocasió per la companyia Teatro Los Navegantes, a l’església de Sant Domènec.

Els abanderats, juntament amb totes les companyies itinerants, tornaran a posar la nota de color als carrers i les places. A més dels Abanderats de la Festa del Renaixement de Tortosa, també hi haurà les dos ‘squadres’ més antigues d’Itàlia: la d’Arezzo, que torna a la ciutat, i la de Sansepolcro, que s’estrenarà per primera vegada a Tortosa.

Hi haurà un espectacle de lluita escènica amb espases, a càrrec de Lobos Negros; l’espectacle ‘Arcans de foc’, dels francesos Zooligans; un espectacle de funambulisme, a càrrec de la companyia Corcoles; ‘Els vitralls del Dux’, de La Fàbrica de Colors; ‘Un viatge extraordinari amb Da Vinci’, de DueVinci; ‘El Quixot també va ser xiquet’, de La Companyia de l’Escola Municipal de Teatre de Tortosa; ‘Les Metamorfosis’, del Cor LaBinota, i ‘Embolica que fa amor’, del Cor Infantil LaBinota; o ‘Amagats’, amb la Jueva de Tortosa, entre d’altres.

La música també tindrà molta presència, amb espectacles fixos amb intruments com el llaüt i la tiorba; amb les actuacions de l’alumnat del Conservatori de Música de la Diputació; l’espectacle de cant renaixentista que s’inscriu dins del festival Proto-2; o un concert d’orgue renaixetista, a la Sala Arts. Juntament amb tot això, les diferents colles de cultura popular tornaran a nodrir bona part de l’activitat que es desenvoluparà arreu de la ciutat.

Pel que fa als espais, la nova plaça de la Catedral s’estrenarà com a espai de la Festa i hi tindrà força presència: no només perquè per allà hi passaran totes les companyies i espectacles que estos dies voltaran per Tortosa, sinó perquè també acollirà un espectacle de falconeria i projectarà els primers tastets de les projeccions audiovisuals (mapatge) a sobre de la façana principal de la Catedral.

De la seua banda, la plaça de l’Ajuntament acollirà l’acte inaugural amb la nova configuració de la plaça. A l’acte es farà lliurament de l’Estendard a una de les agrupacions més veteranes a la Festa, el Cor Flumine, responsables entre d’altres d’espectacles com la ‘Cantina Cantorum’. De la mateixa manera, la plaça de l’Absis continuarà acollint el pregó inaugural. Enguany, la Procuradora en Cap Meritxell Roigé ha confiat aquesta responsabilitat als tres ex-Procuradors en Cap que hi ha hagut a la ciutat al llarg dels 25 anys de la Festa del Renaixement: els exalcaldes Marià Curto, Joan Sabaté i Ferran Bel.

La presidenta de l’Associació d’Empresaris de les Comarques de l’Ebre (AECE), Maria José Fernández, serà la inauguradora del Taulell al Carrer, mentre que l’acte de lliurament dels estendards a les famílies nobles, dissabte a la tarda, comptarà amb la presència especial de la il·lustradora Pilarin Bayés, autora del cartell d’enguany, que protagonitzarà un moment destacat de la 25a edició.

La programació es completa amb les activitats habituals: amb la presència de vuit campaments repartits arreu de la ciutat; amb els mercats d’època, a l’eix del carrer Ciutat i fins al call jueu, i a l’eix del carrer del Vall fins a la plaça Mossèn Sol; amb la Ruta de la Saboga i les propostes culinàries del Mengeu de Festa; i amb la desfilada final el diumenge a la tarda des del parc Teodor Gonzàlez, entre moltes altres propostes.

La venda d’entrades ja està en marxa a través de la web festadelrenaixement.cat o bé al punt físic del Mercat de Tortosa. Durant els dies de la Festa, les entrades es podran adquirir al punt de venda del carrer de la Rosa.

L’efemèride estava prevista per al 2020 però es va ajornar per la pandèmia
Comentarios
Multimedia Diari