Sida, que liderin les comunitats

Divendres es conmemora el Dia Mundial per donar suport a les persones afectades i reivindicar investigació i avenços

28 noviembre 2023 19:13 | Actualizado a 29 noviembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Dia Mundial de la Sida és més que un pur homenatge als èxits de les comunitats; és una crida a l’acció per habilitar i donar suport a les comunitats als seus llocs de lideratge. Al Dia Mundial de la Sida 2023 es destacarà que cal alliberar tot el potencial del lideratge de les comunitats per aconseguir la fi de la sida.

I és que per posar fi a la sida, el món necessita que les comunitats vagin al capdavant. Les organitzacions de comunitats que viuen amb el VIH, que corren el risc de contraure’l o que s’han vist d’alguna manera afectades pel virus són a la primera línia de la lluita per progressar en la resposta al VIH.

Les comunitats connecten les persones amb els serveis de salut pública centrats en les persones, generen confiança, innoven, supervisen la implementació de polítiques i serveis i responsabilitzen els proveïdors. Demà se celebra el Dia Mundial de la Sida per recordar i donar suport a totes les persones que d’una manera o d’una altra s’han vist afectades pel VIH, però també per reivindicar l’impuls de la investigació.

Què és la sida?

Sida vol dir «síndrome d’immunodeficiència adquirida» i és una malaltia que destrueix el sistema immunitari —les defenses del cos— produïda pel virus de la immunodeficiència humana (VIH). Tenir el VIH no és el mateix que tenir la sida. Hi ha persones que poden tenir el virus i estar molts anys sense tenir símptomes de la malaltia i gaudir d’un bon estat de salut. Aquestes persones són seropositives, no tenen la sida, però poden transmetre el virus a altres persones.

Des que es van declarar els primers casos del VIH fa més de 35 anys, 78 milions de persones han contret el VIH i 35 milions han mort per malalties relacionades amb la sida. Algunes organitzacions han dedicat esforços per posar fi a la malaltia. Per exemple, ONUSIDA lidera l’esforç mundial per posar fi a l’epidèmia de sida com a amenaça per a la salut pública per al 2030, com a part dels objectius de desenvolupament sostenible.

Activitats a Tarragona

Les activitats a Tarragona no faltarán durant aquesta celebració. Per exemple, demà dijous, al Quiosquet de la Rambla Nova, es duran a terme accions dirigides a joves de sensibilització, promoció i prevenció del VIH i promoció de la salut, a través de jocs i dinàmiques.

Els participants podran rebre informació i assessorament sobre practiques de risc i mesures de prevenció el VIH i es facilitarà material de prevenció i d’informació als joves participants a les dinàmiques. La iniciativa va a càrrec del Servei de salut de la Oficina Jove del Tarragonès amb col·laboració d’H2O i Assexora’t. S’iniciarà a les 17.30 hores.

D’altra banda, el Col·legi Oficial de Farmacèutics de Tarragona (COFT) es bolca un any més amb el Dia Mundial de la Sida. Es tracta d’un període en què els professionals farmacèutics se sumen a la campanya per incidir, encara més, en la importància de fer-se la prova ràpida del VIH/Sida.

En Reus, per la seva part, es porten a terme actuacins teatral samb col·loqui sota el títol Que si Vihda a càrrec de Teatracció. Les sessions van dirigies a l’alumnat de 3r d’ESO dels centres educatius de la ciutat.

El divendres, a la Patacada, es celebrarà una performance sobre l’estigma i els prejudicis sexuals cap a la Sida i les Infeccions de transmissió sexual. A càrrec de Picarols. L’acte tindrà lloc a les 10, 11 i 12 hores del matí i completarà una jornada activa referent a la malaltia.

Com que el canvi no depèn d’un moment, sinó d’un moviment, el missatge «Que liderin les comunitats» no sonarà només un dia. Estarà al centre de les accions que es desenvoluparan al llarg de novembre, entre elles la publicació de l’Informe del Dia Mundial de la Sida (titulat Que liderin les comunitats) a finals de novembre, arribarà al punt més alt l’1 de desembre coincidint amb el Dia Mundial de la Sida, i continuarà ressonant al llarg de tot el desembre i més endavant.

‘Besos y más besos’

Finalment, El Ministerio de Sanidad español posa en marxa la campanya Ante el VIH. Besos i + Besos amb l’objectiu de promoure entre la població general actituds de respecte cap a les persones amb infecció pel VIH, sensibilitzant i informant sobre el dret a la igualtat d’oportunitats que eviten situacions de discriminació, tot això en el marc de la commemoració del Dia Mundial de la Sida.

Poques malalties infeccioses al llarg de la història han tingut els nivells d’estigma i de discriminació que han acompanyat el virus d’immunodeficiència humana (VIH). La campanya està emmarcada al Pacte Social per la no discriminació i la igualtat de tracte associada al VIH, impulsat des del Ministerio el novembre de 2018 y que segueix una línea ascendent.

El 2021, segons les dades oficials que es van publicar, es van diagnosticar a Catalunya 344 casos nous d’infecció per VIH, un 20% menys que l’any anterior, segons dades del govern coincidint avui amb el Dia Mundial de la Sida, que es commemora aquest dijous.

Això situa la taxa d’incidència en 4,4 casos per cada 100.000 habitants, una xifra que al conjunt d’Espanya puja a 8 casos per cada 100.000 habitants, és a dir, 3.500 anuals.

Es consolida així la tendència a la baixa, atribuïble en bona part a l’expansió del tractament que des del 2015 és universal i a l’augment de l’ús de la pastilla profilàctica.

La principal via de transmissió ha estat la sexual, un 72% dels nous diagnòstics s’han produït en homes que tenen sexe amb altres homes, i un 14% van ser en homes i dones heterosexuals.

Pel que fa a l’extensió del virus, actualment es calcula que més de 33.000 catalans conviuen amb el VIH, un 81% dels quals són homes, i la mitjana d’edat és de 37 anys.

Comentarios
Multimedia Diari