L’escriptora canadenca Marian Engel (Toronto, 1933) va publicar el 1976 una de les novel·les més controvertides: Os (Bear), en la que una bibliotecària traslladada temporalment la sinuosa illa de Cary per catalogar el material del coronel John William coneix l’os que convivia amb la família. El llibre, que l’editorial La Magrana torna a portar-la a l’actualitat amb la seva col·lecció ‘Les ales esteses’, va ser tot un escàndol en aquell moment, commocionant i sorprenent al públic per la relació eròtica que esdevé entre la bibliotecària, de nom Lou, i l’animal, destapant la natura més inesperadament salvatge de la dona.
La publicació d’Os, va ser un escàndol al Canadà per les connotacions sexuals entre la humana i la bèstia que mostren les seves pàgines. L’escriptor canadenc Robertson Davies va definir, encertadament, la novel·la com «obscena i estranya», destacant-la alhora com una de les obres més «belles i significatives de la literatura canadenca».
Pausada i responsable, la Lou viu una transformació d’ençà que arriba a l’illa solitària, on a poc a poc es va fent més feréstec i allunyada de la seva espècie. Tot i no deixar-la de banda, es deslliga de la civilització al mateix temps que de la seva feina i d’ella mateixa, mentre que cada cop s’implica més en la naturalesa de l’animal. A mesura que coneix l’os, a qui mai s’arriba a posar nom propi i com més propera és Lou a l’animal, més salvatge és la seva personalitat. La humana es va transformant lentament en bèstia.
Íntima i silenciosa, la lectura es percep com si disposéssim d’una finestra que dona directa a la casa del coronel Cary i ens permetés observar les escenes, a vegades una mica aberrants, de la Lou amb l’os. Narrat amb naturalitat, no es deixa de despertar (personalment) una sensació d’angoixa i repulsió quan la companyia i estima de l’animal muta en amor i desig sexual per part de la Lou.
Tot i la polèmica que va despertar L’Os entre la societat del seu país, Engel va guanyar el Governor General’s Literary Award for Fiction el 1976, l’any de publicació del llibre, i va ser la primera dona a obtenir un seient en la junta directiva del sindicat d’escriptors del Canadà. També va ser nomenada Oficial de l’Ordre Canadenca només un parell d’anys abans de morir de càncer a Toronto, el 1985.
Llicenciada en estudis lingüístics i professora en diferents ciutats europees, Engel era una dona que sortia fora dels motlles establerts de l’època. I com a escriptora es mostrava convençuda del paper revelador i lluitador que havien d’exercir les dones en la societat, la qual cosa es reflecteix en la seva producció literària.
Títol: Os (Bear)
Autora: Marian Engel
Editorial: La Magrana
Pàgines: 144