Hi ha alguna cosa que a Tarragona faci més festa que cantar l’Amparito? Amparito Roca és un pasdoble que el músic i compositor català Jaume Teixidor Dalmau va crear el 1925.
El tradicional ‘Lo loooooo, lololoooo...’ és el càntic de les festes de la ciutat. Ara es un publica un nou llibre infantil on els músics han perdut la partitura de l’Amparito Roca i un grup de “teclerus” es bolquen en la seva cerca, que inclourà un repàs a tots els membres del bonic bestiari tarragoní, una divertida forma d’endinsar la canalla en el foklore més nostrat de Tarragona i fer-los partícips de la gran festa.
Una original obra feta a quatre mans: el text, que combina gracioses rimes, elaborat per Ramon Gasull i les il·lustracions, dibuixades per Bet Díez, amb una idea global: que els pares puguin explicar el conte als seus fills mentre els petits observen el llibre. Nascut de la passió de Gasull per l’escriptura i l’amor dels respectius fills pel Seguici, els dos tarragonins van presentar la passada setmana On para l’Amparito? amb un èxit rotund de participació i una ciutadania bolcada en l’adquisició d’un llibre que també compta amb diverses pàgines que s’obren en format tríptic.
També coneguda com Anduluplandu la il·lustradora tarragonina Bet Díez explica que han trigat un any a tenir el llibre a les mans: «en Ramon tenia el text guardat al calaix des de la pandèmia i les primeres converses són que jo acabava de ser mare per segona vegada».
«La idea em va sorgir esperant el tren a l’estació», explica el Ramon, qui va tenir la idea originària del llibre, «un conte de l’Amparito amb les 8 bèsties del Seguici. A partir d’aquí, muntar el guió de la història i acabar-ho rimant tot afegint paraules tarragonines», comenta.
La bona sintonia entre ells i la il·lusió per la proposta va fer que la creació fos rodada: «els textos del Ramon, engrescadors i juganers, de seguida em van suggerir imatges contundents, amb molt de color», confesa la Bet. «És un llibre divertit on he experimentat combinant taca i línia que se superposa i s’expandeix per les pàgines», relata la il·lustradora.
Ja de ple en les festes, és gairebé inevitable triar entre un dels components del Seguici com el favorit. A casa dels Gasull, les preferències es reparteixen «entre la Cucafera i la Mulassa», mentre que a ca els ‘Plandus’, «en certa manera ho són tots, però l’Àliga és una mica més especial», explica la Bet.
Ahir a la tarda, la llibreria El Soterrani de Tarragona va acollir una presentació del llibre molt especial: un contacontes amb Roger Casa on tots els petits van poder endinsar-se una mica més en la història del furt de la partitura de l’Amparito i com, fent tots pinya i apropant-se als membres del Seguici i coneixent una mica més les curiositats de la ciutat, recuperem la cançó més nostrada per gaudir d’una Festa Major de Santa Tecla plena de gresca i xerinola.
On para l’Amparito?
Autors: Ramon Gasull + Anduluplandu
Editorial: Insitu
Páginas: 36