Familiars, amics i personalitats acomiaden Rosa Regàs

Líders polítics com Jaume Collboni, Salvador Illa, Ada Colau i Jordi Hereu han assistit a la cerimònia a Barcelona

20 julio 2024 18:00 | Actualizado a 20 julio 2024 18:10
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Familiars, amics, companys del món editorial i líders polítics han participat aquest dissabte en la cerimònia de comiat a Rosa Regàs a Barcelona. Ha estat un acte senzill i laic (»sense cap creu», tal com ella va demanar) en el qual han intervingut dues filles, una neboda i també els nebots de l’autora. En el seu adeu han sonat les cançons que ella volia, començant pel republicà Himne de Riego; ‘She’s leaving home’, de The Beatles; el Quartet de corda núm. 14 en re menor (més conegut com ‘La mort i la donzella’; i un «últim» vals per acomiadar la sortida del fèretre. L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, l’ex alcaldessa Ada Colau i el ministre d’Indústria, Jordi Hereu, hi han assistit.

El funeral de Rosa Regàs ha congregat també companys i amics del món literari i de la cultura, com el realitzador Manuel Huerga, l’artista Frederic Amat, el publicista i col·leccionista Lluís Bassat o el director executiu del festival Sónar, Ventura Barba. Unes 200 persones, entre familiars, amics i representants polítics han participat en l’acte de comiat, que ha omplert la sala de cerimònies del tanatori de la Ronda de Dalt de Barcelona.

Una cerimònia senzilla i atea, dissenyada en gran mesura per la pròpia Regàs. L’escriptora va demanar que «no volia ni una sola creu» al seu funeral, segons ha relatat una de les seves filles, i així ha estat. El fèretre ha entrat mentre sonava l’Himne de Riego, mostrant una vegada més el republicanisme de l’autora i editora.

Més enllà d’això, i de la bandera republicana que lluïa sobre el fèretre, la cerimònia no ha estat política, ni tampoc s’ha fet inventari del currículum i el bagatge cultural de Regàs. Hi han intervingut dues filles de l’escriptora per evocar els records d’una «mare potent» i, segons han confessat, una mica tocada els últims anys després de la mort de tots els seus germans. També ha pres la paraula una neboda, i dos dels seus moltíssims nets, en representació d’aquest nombrós grup de membres de la tercera generació de la família, que han evocat els bons i llargs estius a Llofriu (Palafrugell), la població on Regàs ha residit els últims anys i que és l’escenari de la serialitzada novel·la Diari d’una àvia d’estiu’.

$!Foto: ACN

Tot l’acte ha estat amanit amb músiques i lectures escollides per la difunta. Han sonat íntegrament ‘Se’s leaving home’, de The Beatles, i el Quartet de corda núm. 14 en re menor (més conegut com ‘La mort i la donzella’). S’ha citat a Gabriel García Márquez, s’ha llegit un poema del britànic William Wordsworth i un fragment de la novel·la de Regàs ‘Memorias de Almator’. I ha sonat també un «últim vals», en expressió d’una de les seves filles, que ha convidat els assistents a ballar-lo i, en sortir, a agafar flors en record de la seva mare

«Un buit en l’ecosistema de referents»

Entre les personalitats polítiques que han assistit a la cerimònia de comiat hi havia l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni. A la sortida, Collboni ha lamentat el traspàs «d’una referència de la cultura barcelonina i catalana en l’etapa contemporània», que ha estat «exemple de tota una generació que van vehicular el seu compromís amb la ciutat a través de la literatura i el món editorial». L’alcalde ha destacat que l’adeu de Regàs «deixa un buit en aquest ecosistema de referents que molts hem tingut durant anys sobre una generació que va marcar la nostra cultura i les nostres vides».

Al seu torn, el primer secretari del PSC, Salvador Illa, ha comentat que assistia a l’acte per «acomiadar una gran escriptora i editora, una dona compromesa amb la seva societat i amb els valors de l’esquerra; ha estat una cerimònia molt emotiva».

Més emocionada, l’ex alcaldessa Ada Colau s’ha referit a Rosa Regàs com «una dona extraordinària i potent, una de les escriptores més importants del nostre temps», de qui ha dit que, a més, ha estat «una amiga» a qui va estimar moltíssim. «Era molt generosa, i ara marxaa però ens deixa el llegat dels seus llibres i paraules, el seu amor per la llibertat i la vida. I una característica molt especial en els temps que corren: una dona que era honesta, sincera i que no callava quan pensava que s’havia de denunciar la impostura i la manca de criteri; que ens inspiri sempre», ha demanat.

D’altra banda, el president del Grup Planeta, José Crehueras, ha dit que Regàs «era una persona que transmetia llum, aue va viure amb molta intensitat, i molt fidel a les seves idees i manera de ser». A més d’una gran escriptora va ser per a Crehueras també «una molt bona amiga», ha dit.

Comentarios
Multimedia Diari