Aprenentatge integral, una altra educació és possible

L’Escola Joan Miró de Miami Platja ofereix un projecte pedagògic on es treballen, entre d’altres aspectes, les emocions o l’educació lenta

11 septiembre 2023 10:46 | Actualizado a 12 septiembre 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Tots els infants de l’Escola Joan Miró de Miami Platja, ja siguin els més petits d’Infantil com els mitjans i grans de Primària, cada matí quan arriben al centre dediquen una mitja hora del seu temps a centrar-se en l’aquí i ara, mitjançant exercicis (com el ioga, la kinesiologia, el mindufulness...), que fan al costat del seu docent. El motiu? Doncs aconseguir «rebaixar l’estrès que en molts casos els infants porten de casa», explica al Diari la directora de l’escola, Eva Tarragó, qui afegeix que «l’arribada a l’aula sempre es fa amb un cercle i un ‘bon dia’».

Aquesta és només una de les moltes singularitats que ofereix l’Escola Joan Miró de Miami Platja, un centre que fa nou anys va encetar un apasionant projecte educatiu nodrint-se de les aportacions de la innovació pedagógica que envolta el sistema educatiu català. Des de llavors, i fins al dia d’avui, les actuacions realitzades s’han centrat sempre en tres eixos: les famílies, els infants i l’equip educatiu, amb l’objectiu que cadascú trobi el seu lloc d’acceptació, de respecte, de maduració personal i d’integració en grups cohesionats, per tal de crear un clima de benestar emocional a l’escola.

Precisament dins de la recerca de l’aprenentatge integral, la part de les emocions pren una gran importància en aquesta escola. «Ens sentirem satisfets si, quan un alumne acaba Primària i deixa la nostra escola, hem aconseguit que emocionalment estigui preparat per a la societat. Que sàpiga conversar, resoldre conflictes, etc.», comenta la directora.

La idea de canviar el projecte educatiu de l’Escola Joan Miró de Miami Platja –integrada a la Xarxa Territorial de Transformació Educativa, impulsada pel Departament d’Educació- neix el curs 2014-2015 «per una necesitat. Teníem pérduda de matrícules i una mala imatge del centre, sobretot exterior», recorda la directora del centre.

L’Escola Viva com a base

A més, a nivell educatiu els docents de l’escola es van començar a formar amb la base de l’Escola Viva i va ser llavors quan van començar a treballar un plantejament nou pel seu centre.

Tal i com recull el document del projecte educatiu d’aquest centre, l’Escola Joan Miró està compromesa amb el benestar de les persones, estimant el ser –respectant la identitat de tothom_, el sentir –reconeixent i donant consciencia a les emocions de cadascú- i el fer- acompanyant en el desenvolupament integral de les persones-, amb una mirada de respecte i acolliment dins d’un clima convivencial positiu.

Per entendre millor la base d’aquest projecte pedagògic, Tarragó posa alguns exemples dels seus trets diferencials. «Primer treballem per oferir el màxim respecte a les famílies i els infants. També per transmetre el sentiment de vinculació o pertinença a a l’escola per part de les famílies. Si aquelles que el seu fill/filla comença Infantil-3 anys es vinculen a l’escola, i es senten respectades, es crea aquest vincle de pertinença i senten que forman part del centre», comenta la directora.

Després es treballa molt el concepte d’educació lenta. La directora explica que «volem que les entrades siguin relaxades per rebaixar l’estrés familiar». Després està l’aprenentatge personalitzat, «respectant sempre el ritme de cada infant i amb espais d’aprenentatge per per tota l’escola i plans de treball per als de Primària», asegura Eva Tarragò, qui també afegeix que «tot i que tenim una estructura organitzativa, relativitzem bastant el temps».

Cada infant té el seu ritme

El projecte pedagògic d’aquest centre defensa una imatge d’escola respectuosa amb les necessitats i ritmes de cada persona, global (mirante el món com un tot), creativa (expressant çper aprendre, descubrir i idear), viva (en contínua avaluació i transformació per donar resposat a les necessitats de la comunitat educativa), integral (tenint en compte totes les dimensions del ser: física, emocional, psicológica, cognitiva i espiritual), antiautoritària (amb límits i normes consensuades i compartides amb l’infant), comunitària (amb la participación de tots els agents educatius), activa (aprenent en relació amb l’entorn) i vivencial (es fa, es viu i s’experimenta perl tal de que l’aprenentatge sigui significatiu i perduri en el temps).

El balanç des de l’escola d’aquests anys de renovació pedagógica «es molt positiu. Anem pel bon camí perquè així ho confirmen les famílies, que veiem que estan satisfetes i els seus fills/filles vénen contents», explica Tarragó, tot i que recorda que «aixó no ha acabat. L’educació és un procés viu i continu d’investigació. Crec que hem revertit la situació. Ara cubrim bé les matrícules i la nostra imatge és bona. Tot i que hem de ser prudents».

Comentarios
Multimedia Diari