Arrenca el 43è Festival Internacional de Música Pau Casals

El certamen, dedicat al Romanticisme, s’allargarà fins al dia 20 d’aquest mes

12 julio 2024 20:59 | Actualizado a 13 julio 2024 13:20
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Les notes d’Un periple per l’Europa romàntica van arrencar aquest divendres el 43è Festival Internacional de Música Pau Casals dedicat enguany a la relació entre el músic universal i el Romanticisme. Anne Gastinel, al violoncel i Claire Désert, al piano, van inaugurar amb Schumann, Chopin i Grieg un certamen que s’allargarà fins al dia 20 d’aquest mes.

«Enguany el tema és el Romanticisme i la seva relació amb el mestre perquè eren els compositors romàntics, Johannes Brahms o Franz Schubert, els que més li agradava interpretar a Pau Casals. Tot i que era més modern que romàntic, al final, el que commovia de la interpretació de Casals era l’amor. Interpretar romàntic i expressar amor és una de les coses que els músics han de fer i el que volem durant els dies que duri el festival és que el públic senti aquest romanticisme», diu Oriol Toldrà, director del certamen. Així, sota el títol Sentir els músics romàntics, aquesta edició comptarà, com és habitual, amb artistes nacionals i internacionals en una programació formada per set concerts amb una àmplia varietat de programes de música de cambra.

L’artista i música Marina Durany és, per la seva banda, la creadora de la imatge del certamen que, com indica Toldrà, parla de «l’amor incondicional entre Pau Casals i la seva mare». En aquest sentit, el director del festival explica com la seva mare va ser una de les figures més importants de Casals. «Ella va fer tots els possibles perquè pogués estudiar a Barcelona. Era una família d’onze germans, dels quals només van sobreviure tres, en una època molt difícil, amb malalties i altres qüestions. Ella va posar tota la seva força perquè Casals tirés endavant i aquest suport incondicional es nota. D’aquí el cartell d’enguany, amb una dona i un nen».

Pel que fa a les diferents interpretacions, Toldrà posa l’accent en el toc particular de cada artista. «Els intèrprets estudien molt bé les obres, el moment en què es van compondre, com es van compondre i el motiu formen part de la interpretació i hi ha una part de l’essència de cada artista que es transmet», que arriba al públic. «Pau Casals tenia un gran amor per la humanitat, li havia transmès la seva mare i hi ha un moment en què això surt i és la manera com s’interpreten aquestes obres».

El geni i el Baix Penedès
L’Auditori Pau Casals i l’Ajuntament del Vendrell, amb la col·laboració de la Fundació Pau Casals i de l’Associació Amics de l’Orgue del Vendrell han programat set concerts, dels quals cinc d’ells es faran a l’Auditori de Sant Salvador i dos al centre del Vendrell, que representen el lligam del músic amb la localitat del Baix Penedès. Tot plegat sota la batuta del director artístic Bernard Meillat.

Després de la inauguració d’aquest divendres, avui dissabte és el torn del baríton Benjamin Appl que, acompanyat de Jorge Villadoms al piano, ha imaginat un programa especialment dedicat a Pau Casals i Victòria dels Àngels. Inclou dos lieder de Brahms interpretats per Victòria i Pau a Puerto Rico, dues cançons del Mestre, una excursió a l’Amèrica Llatina i periple pel món dels lieder romàntics amb Schubert.

Altres intèrprets són Carolin Widmann, Gabriele Carcano, Antje Weithaas, Jonathan Brown, Erica Wise i els solistes de l’Orquestra del Festival Pau Casals.

Enguany dos concerts tindran lloc a dos punts especials del Vendrell. Dilluns dia 15, l’Església Parroquial acollirà Bach majestuós, concert d’orgue a càrrec de Benjamin Alard, un dels organistes més sol·licitats del món i el primer músic en dècades a qui se li va demanar que enregistrés les obres completes de Bach per a orgue i clavecí. Així mateix, el 17 de juliol, la plaça Nova serà l’escenari de Música al cor del Vendrell, interpretat pels solistes i l’Orquestra de Cambra del Festival Pau Casals.

Les entrades es poden comprar a taquilla fins a una hora abans de la representació o al web: auditoripaucasals.cat.

Agenda:

Pau i Victòria. Benjamin Appl, baríton; Jorge Villadoms, piano. Dissabte dia 13 (20 h).

Els estudiants de l’EMMPAC celebren el piano romàntic. Dia 14. Auditori del Tívoli (18 h).

Bach majestuós. Dia 15. Església Parroquial del Vendrell (20.30 h).

Oda a la joventut. Antje Weithaas, Jonathan Brown, Erica Wise i els solistes de l’Orquestra del Festival Pau Casals. Dia 18 (20 h).

El violí romàntic. Carolin Widmann, violí; Gabriele Carcano, piano. Dia 19 (20 h).

La cara brillant del romanticisme. Els solistes i l’Orquestra del Festival Pau Casals. Antje Weithaas, concertino. Dia 20 (20h).

Comentarios
Multimedia Diari