La Navidad se acerca, es momento de rescatar del armario las figurillas del belén y la decoración del árbol. De ir pensando en los regalos ideales. Hoy las protagonistas son mujeres inolvidables, cada una en su contexto histórico.
1. Maria Antonieta
Maria Antonieta va tenir una existència diàfana i insubstancial fins que la Revolució Francesa la va empènyer a l’ull de l’huracà de la història. I és en la presó més obscura, sepultada de calúmnies, que aquella dona mediocre assoleix finalment una dimensió tràgica i esdevé tan gran com el seu destí.
Stefan Zweig relata de manera magistral la vida regalada de Maria Antonieta d’Àustria, reina de França, a la cort de Versalles, el seu captiveri i la seva mort a la guillotina. Zweig, a Maria Antonieta, fa un dibuix vibrant i documentat de la convulsa Revolució Francesa, sembrat de luxes, misèries, traïcions, estafes, evasions, intrigues, lleialtat, deslleialtat, execucions i sacrificis.
Títol: Maria Antonieta
Autor: Stefan Zweig
Editorial: La Segona Perifèria
Traductor: Ramon Farrés
Idioma: Català
2. La soledad del ser
En 1892 Elizabeth Cady Stanton, sufragista, abolicionista y pionera en la lucha por los derechos de las mujeres, escribió un discurso de hondo calado feminista y existencialista en el que defendía la plena autonomía de las mujeres basándose precisamente en la inconmensurable y radical soledad de todos los seres humanos.
De manera sencilla e incontestable, Stanton ofreció argumentos demoledores en favor de la independencia y la libertad femeninas. Ese memorable discurso, que aunaba la urgencia política y la hondura filosófica, llevaba por título La soledad del ser y es ya historia en mayúsculas del feminismo estadounidense.
Título: La soledad del ser
Autora: Elizabeth Cady Stanton
Editorial: Periférica
Traductora: Ángeles de los Santos
Idioma: Castellano
3. Cartes a la meva mare
Des que va començar els estudis a l’Smith College fins al dia de la seva mort, Sylvia Plath va mantenir una correspondència regular amb la seva mare i els seus éssers més estimats. A les cartes que escrivia hi explicava com vivia les experiències acadèmiques, amoroses, la relació amb el marit, Ted Hughes, i els dubtes que li sorgien com a escriptora i, també, com a mare.
Aquestes cartes mostren la vida de Sylvia Plath des de la seva vessant més personal, amb una prosa lliure i vital. Escrites amb la mateixa lucidesa que caracteritza la seva poesia i la seva prosa, deixen veure l’escriptora que hi ha darrere de les exigències estilístiques, la por i el neguit de viure.
Títol: Cartes a la meva mare. Correspondència 1950-1963. Seleccionada i editada amb comentaris per Aurelia Schober Plath
Autora: Sylvia Plath
Editorial: Edicions del Periscopi
Traductora: Marta Pera Cucurell
Idioma: Català
4. Las chicas de Manhattan
Nueva York, 1921. La vida nocturna y cultural de la ciudad es más frenética que nunca y el alcohol de contrabando circula de forma clandestina a pesar de la Ley Seca. En este ambiente se cruzan los destinos de cuatro mujeres extraordinarias.
Dorothy Parker, una mente brillante que esconde su fragilidad detrás de comentarios mordaces. Jane Grant, primera mujer reportera de The New York Times y The New Yorker. La actriz de Broadway Winifred Lenihan, en busca del papel de su vida. Y Peggy Leech, secretaria durante el día y novelista por la noche.
Título: Las chicas de Manhattan
Autora: Gill Paul
Editorial: Maeva
Traductora: Laura Manero Jiménez
Idioma: Castellano
5. Jane Eyre
Jane Eyre és una nena pobra, òrfena i poc agraciada que viu amb la seva tieta, la miserable senyora Reed, la qual es mostra tothora cruel i insensible amb la seva neboda. Arran d’un atac de rebel·lia de la petita Jane, l’envia a l’escola Lowood, un internat on la noia creix a còpia d’humiliacions i maltractaments, fins que, havent superat els anys d’escola, decideix marxar per fer d’institutriu.
El destí la porta a Thornfield Hall, una enorme i misteriosa mansió on té la responsabilitat de fer-se càrrec de l’educació de la filla natural del propietari, el senyor Rochester. I tot comença a canviar quan l’amo descobreix inesperadament el plaer de conversar cada vespre amb la Jane, encisat per l’enginy d’ella i pel seu esperit decidit.
Títol: Jane Eyre
Autora: Charlotte Brontë
Editorial: Viena Edicions
Traductora: Marta Pera Cucurell
Idioma: Català