Ahir al vespre, el Ple de l’Ajuntament va aprovar per majoria, amb els vots a favor de Tria Roda, Junts per Roda, Populars per Roda, Ciutadans, i les abstencions del Partit dels Socialistes i Esquerra Republicana de Catalunya, el Pla Local de Joventut per als anys 2022-25. El document, que arriba després que l’any passat s’hagués de prorrogar l’anterior Pla de 2016-19, planifica les polítiques en matèria de joventut partint de la realitat i de la detecció de les necessitats del jovent. Tant és així que la regidoria de Joventut ha realitzat una anàlisi exhaustiva de la realitat per tal de conèixer la situació actual dels i les joves a través de diverses eines, un procés que va aportar una visió global de les seves necessitats, les seves opinions i interessos.
Es van fer enquestes que van recollir les aportacions dels joves de Roda de Berà a través de les xarxes socials, de la pàgina web de l’Ajuntament i de l’Institut de Roda de Berà. També entrevistes a diferents agents socials que tenen relació amb la població juvenil, com la tècnica de la borsa de treball, el sotsinspector en cap i un caporal de la Policia Local, el coordinador pedagògic i la cap d’estudis de l’Institut o la tècnica de Medi Obert del Departament de Justícia de la Generalitat.
Les dades quantitatives i qualitatives recollides van permetre elaborar una anàlisi DAFO per conèixer les fortaleses i oportunitats, però també les debilitats i les amenaces. Queden paleses les necessitats dels joves que demanden formació post-obligatòria al municipi, més espais d’oci, més accés a polítiques d’ocupació, sanitat o habitatge, i solucions davant els problemes de mobilitat per poder desplaçar-se per raons de formació o de lleure. A més a més, les conclusions extretes mostren com els problemes del jovent s’han vist agreujats per la situació actual de pandèmia, els ha impedit la possibilitat de moure’s amb seguretat i els ha obligat a modificar els seus hàbits.
La regidoria de Joventut, en la seva aposta continua per les polítiques de joventut, donarà continuïtat i reforçarà els projectes que ja funcionaven en els Plans Locals anteriors tot i que també s’aposta per nous projectes adaptats a la nova realitat juvenil. El Pla Local també recull els objectius generals i específics en els quals es treballarà en matèria d’educació, habitatge, treball, salut, cultura i oci, mobilitat, cohesió social i participació, i un cronograma de les activitats proposades.
Les línies principals que es treballen en el nou Pla estan basades en els principis del Pla Nacional de Catalunya: participació, transformació, integralitat i qualitat. Per poder assolir els objectius, la majoria de les actuacions es continuaran centralitzant i gestionant des del Punt d’Informació Juvenil, com a centre neuràlgic i punt de referència tant per a molts dels joves del municipi com per a tots els agents socials, municipals o supramunicipals que treballen directament o indirecta amb la població juvenil.
Actualment a Roda de Berà, entre les accions i els serveis que s’ofereixen per als joves trobem: el PIJ i el local juvenil, un servei ja consolidat des de fa anys; les sortides del PIJ i les emmarcades dins del projecte Propera Parada del TRAC; l’oci de nit; el Servei Comunitari, un programa que es fa conjuntament amb l’Institut per fomentar la cohesió i trencar amb desigualtats; el Campus d’Estiu; o l’Espai Juvenil, entre d’altres; així com formació específica a l’Escola d’Adults Mediterrani o al PIJ, a través del TRAC.