Un mural de 7 metres de llarg per 2 metres d’alçada llueix, des d’ahir, a la paret del recinte de la piscina municipal, amb façana al vial Lluís Companys a Altafulla, creat per la reconeguda il·lustradora Pilarín Bayés. L’obra defuig del clàssic mural a l’estil grafiti, puig que la pintura està estampada sobre plafó, el qual mostra l’skyline d’Altafulla des de la platja, amb l’estil característic de la ninotaire.
L’acte, presentat per la coalcaldessa d’Altafulla, Alba Muntadas, estava emmarcat dins el conjunt d’activitats que l’Ajuntament d’Altafulla ha programat, per tot aquest mes, amb motiu del Dia Internacional de les Dones que se celebrava ahir. Davant del mural i amb gairebé un centenar d’assistents, es va fer la lectura del manifest reivindicatiu per a la igualtat de gènere.
Precisament, Pilarín Bayés va ser l’encarregada de llegir el primer fragment del document, a la que van seguir la regidora de Benestar Social i Ciutadania de l’Ajuntament de la localitat, Eva Martínez, Danina Martínez del grup + A Prop, la també regidora Montse Castellarnau i una veïna del municipi. La proclama defensa la igualtat entre homes i dones, igualtat d’oportunitats, denuncia els efectes de la societat patriarcal, reivindica el dret al propi cos i propugna l’erradicació de qualsevol forma de violència.
Danina Martínez va dirigir una performance dinàmica, dividint a les dones presents en tres grups, per edats, en què es feia palesa la lluita feminista, a través de les generacions.
Pilarín Bayés va departir cordialment amb tothom i, ella mateixa, va anar desgranant l’obra inaugurada, mural en el qual és ben present la figura de la dona, i el que representa del municipi altafullenc.
Del mar cap a la muntanya, la composició recrea la platja, el passeig Botigues de Mar, la desfilada d’una cohort romana que separa la marina, de la Vila Closa, fins a arribar a la part alta del municipi, amb l’església, el castell i l’ermita de Sant Antoni. Personatges de la vida local, elements festius i de la cultura popular com els Castellers, Bastoners, Gegants i la figura de les mítiques bruixes, completen l’artístic retrat del poble.