La bellesa dels espais quotidians de Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant

Literatura i fotografia. Joaquima Nolla, a la part literària, i Rafael López-Monné, a la fotografia, expliquen quins són els elements més representatius del municipi

25 noviembre 2018 15:42 | Actualizado a 25 noviembre 2018 15:45
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un racó de la localitat, un instant compartit entre dues persones, un moment d’harmonia entre la natura i allò artificial. Tots han estat captats en el marc d’un mateix municipi i recollits al llibre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant. Les fotografies de Rafael López Monné i els textos de Joaquima Nolla conviden a seure i observar amb deteniment i quasi reverència els espais més significativa de les dues localitats. Un captura els moments amb imatge, l’altra a través de la literatura, però tots dos ho fan amb el mateix objectiu: posar en valor allò que guarden els carrers i l’entorn del municipi.

Entre la novel·la i el recull
Amb una mirada moderna, realista i artística, es repassen els diferents espais, amb tres eixos vertebradors. El llibre es troba a mig camí entre una novel·la i un recull fotogràfic. El text es presenta com una història fantàstica, plena de personatges màgics, que viatgen pel municipi per presentar la seva realitat d’una manera diferent, més humana però menys realista. La fotografia no es basa en la representació de la realitat, és un element imprescindible per entendre la història que explica l’escriptora, i per descobrir instants màgics del municipi.

Una història en tres actes
El llibre no deixa cap racó per descobrir, gràcies a tres personatges principals que conformen el fil conductor.
D’una banda la part humana del municipi que, tal com explica l’escriptora Joaquima Nolla, es representa en el text a través d’una dona que fa més de 40 anys que hi viu. Ella és la representant de l’ésser humà a la localitat, també hi ha «la part de la història que ha forjat aquests indrets, que el represento amb una Antefixa, i finalment la part de natura, que es representa amb el vent com un element humanitzat». La dona, amb elements autobiogràfics de l’autora; l’antefixa, un element a la cornisa dels temples grecs que solien tenir cara de dona; i el vent, amb la capacitat de ser a tot arreu i amb nom propi, Joanet Mestral, que permet conèixer la dualitat entre el mar i la muntanya del territori. És una narrativa fantasiosa, que acompanya les imatges aportant informació.

El més bonic del dia a dia
Els tres elements serveixen per presentar «tot allò que conforma el municipi, des de tota la modernitat que s’ha introduït fins als desitjos i passions de l’ésser humà». L’escriptora explica que ha volgut parlar de la bellesa comuna que «planeja per sobre de tots els moments i espais del municipi», un cant a tota la bellesa que existeix en el seu municipi, i que potser passa desapercebuda, amagada en el ritme frenètic del dia a dia.

El text acompanya les fotografies, que capturen moments especials de la vida del municipi, com festivitats o elements del seguici, però també volen captura la part més bella del dia a dia. Un moment a la platja, un racó de bosc, un edifici que aguanta el pas del temps i el batec de la localitat poden ser protagonistes amb tanta importància com un moment clau de la història de Vandellòs i l’Hospitalet de l’infant.

El llibre es va presentar el divendres passat, amb la presència de l’alcalde, Alfons Garcia, qui va explicar que l’Ajuntament ha impulsat aquesta iniciativa amb la voluntat de «recrear la mirada reposada del lector que cerca fruir amb la visió dels espais més significatius i rellevants del municipi». El llibre ha estat publicat per Arola Editors.

Comentarios
Multimedia Diari