Les gralles del grup ‘Com feia...?’ treien ahir, a les vuit del matí, la son de les orelles dels rodencs per recordar-los-hi que és festa major i que la diada del patró Sant Bartomeu és l’epicentre del programa festiu. El 24 d’agost és la diada que atresora la tradició local que troba la seva màxima expressió en el seguici i processó del Pa Beneït, signe identitari de la vila, que l’ha sabut mantenir al llarg dels anys, per damunt de circumstàncies adverses.
Com és habitual, a les deu del matí va sortir de la plaça de l’Ajuntament el seguici del Pa Beneït després que la parella de Majorals-aquest any en Pere Compte i la seva esposa Elisabet Cívico-com estableix el protocol convidessin a la Corporació municipal, encapçalada pel seu alcalde, Pere Virgili, a unir-se al seguici que caminà fins a l’església.
Obria la comitiva, el grup de grallers rodenc “Com feia...?, els Majorals i la Martina, la nena més joveneta que acompanyada de dues amiguetes van ser les encarregades de dur a mans les coques del Goig. Al seu darrere una quinzena de parelles portadores dels feinadors coberts amb mantells on van dipositades les ‘barquilles’, que són les coquetes allargades guarnides amb dos ramets de flors cadascuna, acompanyats per la música de la cobla La Principal del Llobregat. Enguany, doncs, sense els Gegants de Roda, ni el Ball de Diables, per causa de la pandèmia.
Arribats a la plaça de l’Església l’alcalde Virgili va convidar al rector, Antonio Rodríguez a sortir en processó. Com marca la tradició Sant Bartomeu entronitzat al tabernacle, carregat a espatlles, va recórrer diferents carrers del nucli històric de Roda, precedit del penó dedicat al sant apòstol i la bandera de la Hermandad de Labradores y Ganaderos de San Isidro, enmig del tritlleig de campanes a braços dels campaners Nogués.
De retorn a la parròquia, es va celebrar l’ofici de Sant Bartomeu, amb l’oferiment i la benedicció de les coques, a més del cant dels Goigs. Per respectar les mesures de prevenció contra la propagació del coronavirus no es van repartir els bocins de coca beneïda entre el públic, congregat a la plaça de l’Església, com tampoc va ser possible l’habitual actuació del Ball de Diables, en honor del Patró. Si que es van posar a la venda les ‘barquilles’, molt sol·licitades entre la gent.
De les dues coques del Goig, una és costum de regalar-la al rector, mentre que l’altra es posa a subhasta entre el públic, a la sortida de missa, seguint el ritual de ‘qui en dona més’ que s’encarrega de repetir l’expert subhastador Mariano Nogués. Amb 100 euros com a quantitat de partida, diferents postors van fer créixer la mota fins a arribar a l’oferta dels 400 euros per part de l’exalcalde Pere Compte, que se l’adjudicà.
Pere Compte va manifestar públicament, amb to emotiu, que la coca del Goig de la Festa Major de Sant Bartomeu 2021 «serà lliurada als fills d’Antonio Mondéjar», en recordança d’aquest veí rodenc, mort recentment. Mondéjar, apreciat per tots, va ser regidor de l’Ajuntament de Roda de Berà.