Eduard Xatruch, pregoner: «Soc qui soc perquè vaig néixer a Vila-seca»

El xef del restaurant Disfrutar, escollit com el millor del món, porta el nom del municipi per bandera allà on va. Avui es retrobarà amb família, amics i veïns entre records de festa major

16 enero 2025 14:18 | Actualizado a 16 enero 2025 14:20
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Eduard Xatruch (Vila-seca, 1981) s’ha convertit per mèrits propis en el vila-secà més reconegut internacionalment. Posseïdor de tres estrelles Michelin i del millor restaurant del món, el Disfrutar. Un dels millors cuiners actuals que presumeix de les seves arrels allà on va. «Estic molt orgullós de ser de Vila-seca. Soc qui soc perquè vaig néixer aquí», assegura en una conversa amb el Diari abans de protagonitzar, aquest vespre (20.15h a l’Auditori Josep Carreras), el pregó de la Festa Major.

Un encàrrec, el de ser pregoner del seu poble, que Xatruch va rebre amb molta il·lusió i responsabilitat. «Estic acostumat a fer ponències professionals per tot arreu, però això és diferent –reconeix–. Posar-te a parlar davant de la família, de les autoritats, del teu poble, és especial. No he preparat cap discurs tècnic ni històric. Jo soc cuiner i parlaré des del cor».

Tot i que fa anys que va marxar a viure fora, Xatruch manté un vincle molt fort amb el municipi, on té els pares i la família i torna sempre que pot. «Quan entro, sempre tinc la sensació que és un lloc que no para, que està molt ben cuidat i que té un Ajuntament i uns veïns molt compromesos. Vila-seca és un poble maco i amb moltes inquietuds culturals que conflueixen aquests dies de festa», manifesta.

El pregoner reivindica les seves arrels de família pagesa i la importància que això ha tingut per a la seva carrera. La seva professió li ha portat a conèixer molts racons del món i té molt clar que «com a casa no hi ha res». «La cuina lligada al camp és una cosa molt nostra, a tot Catalunya. Tenim la gran sort que la gastronomia forma part del nostre patrimoni cultural. A Vila-seca, tenim grans productes com l’oli, els fruits secs o el vi. Tenim una gran riquesa, que hem de preservar i promoure. Ens hem de sentir orgullosos», diu.

Format a l’Escola d’Hoteleria de Cambrils, abans de donar el salt a les prolífiques cuines d’elBulli, Xatruch ja havia fet les primeres passes professionals al territori. La seva primera experiència va ser a La Pineda, al Restaurant Llort, i també va ser cuiner al desaparegut Quim Font de Salou. «Abans de dedicar-m’hi professionalment, la primera vegada que vaig cuinar per a públic va ser en la inauguració de la Penya Barcelonista de Vila-seca. Tenia 15 anys i recordo que va venir el Nicolau Casaus (mític directiu blaugrana). Va ser una gran experiència», rememora.

De la festa major, guarda molts records, lligats sobretot a les curses de cavalls del Cós de Sant Antoni o als primers balls de joventut. «Recordo com una cosa molt maca quan es va fer l’Envelat, que sorties de festa amb els amics i allargaves fins a la Canonada a les 6 del matí, una tradició molt nostra per despertar tot el poble», explica. Avui, li toca a ell donar el tret de sortida a la Festa Major. Un pregó que remourà emocions i alimentarà l’orgull vila-secà.

Comentarios
Multimedia Diari