Cambrils inicia una campanya de sensibilització per a un model de platges més sostenibles

L’Ajuntament vol posar en valor la importància de prendre mesures per preservar els recursos naturals enfront l’emergència climàtica

11 julio 2024 19:02 | Actualizado a 11 julio 2024 19:07
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El Departament de Platges de l’Ajuntament de Cambrils ha posat en marxa una campanya de sensibilització sobre les mesures per fer front a la situació actual d’emergència climàtica i els episodis de sequera, posant en valor la preservació de recursos limitats naturals i essencials, com ara l’aigua.

Una d’aquestes mesures sostenibles ha estat la retirada de dutxes i rentapeus. La regidora ha recordat que, tot i que la sequera ha millorat a nivell de Catalunya, el Baix Camp segueix sent la comarca amb més sequera del país, juntament amb el Priorat. A dia d’avui, s’està subministrant aigua de Cambrils a dos municipis en situació d’emergència per sequera (Duesaigües i Riudecanyes), i a dos més que estan a punt d’entrar-hi (Alforja i Riudecols).

Camí Mendoza ha explicat que la decisió de desinstal·lar les dutxes i rentapeus es va prendre tot just abans de Setmana Santa davant la situació d’emergència general i ha defensat que és imprescindible mantenir aquesta mesura per aconseguir un estalvi d’aigua i conscienciar del valor que té aquest recurs natural limitat, tenint en compte que el 2023 es van mantenir els rentapeus i se’n va fer un mal ús.

La regidora també ha apuntat que d’altres municipis del Mediterrani ja fa anys que no disposen de dutxes ni rentapeus, com és el cas de les de la zona de Castelló, València, Dènia i Alacant, i que, durant aquest 2024, s’hi han afegit poblacions catalanes que també les han eliminat com Lloret, Palamós, Roda de Barà, Sant Pol o Mont-roig i d’altres que han reduït aquests elements en base a diferents criteris.

Justament al catàleg de serveis de les Banderes Blaves també es marca aquesta tendència. L’Associació d’Educació Ambiental i del Consumidor (ADEAC), que atorga aquests guardons a les platges, no obliga a disposar de dutxes com a requisit imperatiu, al contrari, recomana que no s’instal·lin. És per això que aquest servei ni tan sols es considera un servei a valorar, com sí que es valora la qualitat de l’aigua, la seguretat o la neteja.

Durant els propers dies, l’empresa municipal Ingesol instal·larà cartells informatius en català, castellà, anglès i francès sobre la retirada de dutxes. L’objectiu d’aquests cartells és explicar el motiu de la mesura i conscienciar la ciutadania i el turisme sobre la importància d’estalviar aigua. Com a dada, el cartell destaca que la retirada d’aquests elements suposen l’estalvi de 23.500 m3 d’aigua, que és l’equivalent a 12 vegades el volum de la Torre del Port.

Infografia de les platges de Cambrils 2024

Enguany, des del Departament de Platges, també s’ha editat un tríptic informatiu en paper per distribuir a través del servei de socorrisme, Ingesol, els edificis municipals i el Patronat de Turisme. Aquests fulletons contenen una infografia amb informació sobre la retirada de dutxes i rentapeus, la zona de protecció de la posidònia del Cavet, les normatives sobre la pesca amb canya i la platja de gossos, a part d’informar com actuar davant d’un albirament de tortuga marina o del seus nius a la platja.

La retirada de les dutxes i els rentapeus de les platges suposa l’estalvi de 23.500 m3 d’aigua, que equival a 12 vegades el volum de la Torre del Port

En relació amb la posidònia que es diposita a les platges, la regidora ha insistit que aquestes restes no s’han de retirar perquè protegeixen les nostres platges. Són restes naturals que no embruten i alhora serveixen d’aliment a peixos, ocells i altres ecosistemes. Per un altre costat, també actuen com a barrera protectora per impedir l’erosió i la regressió del litoral.

Davant de les platges de Cambrils hi ha un dels alguers de posidònia oceànica més grans de la costa catalana. Aquesta praderia és una important reserva de biodiversitat marina que permet que l’aigua del nostre litoral sigui d’una qualitat excel·lent, gràcies a la capacitat d’aquesta planta de filtratge. Així mateix, protegeix la costa de la dinàmica del mar i dels temporals, fent d’escullera natural i generant una gran biodiversitat d`habitats marins.

Sobre aquest punt, la regidora ha assegurat que les aportacions de sorra que es realitzen al llarg de la costa per frenar la regressió del litoral són insostenibles i, per això, cal canviar el model i avançar cap a la renaturalització de les platges per consolidar-les, reforçant el sistema natural i fomentant la regeneració de la vegetació autòctona.

Activitats La Mar de Salades

Aquest 12 de juliol comença una nova programació d’Activitats la Mar de Salades, amb una jornada de recollida de residus «La Mar de neta» a la platja del Regueral. Les altres activitats programades són un taller sobre la Reanimació Cardiopulmonar (RCP) el 26 de juliol a la platja Regueral, una sessió relacionada amb la vida animal i vegetal que hi ha sota l’aigua el dia 9 d’agost a la platja del Cavet i un taller per posar-se a la pell d’un joves socorrista el 23 d’agost a la platja del Regueral.

Aquests tallers són gratuïts, tenen places limitades i estan pensats per a tota la família. Les inscripcions es poden fer al Centre de Coordinació de socorrisme de la Platja Prat d’En Forés del Regueral.

Servei de salvament i socorrisme

El servei de prevenció, salvament i socorrisme, que es presta tots els dies de la setmana de 10 a 19 hores fins el 30 de setembre, compta amb 29 socorristes i 18 punts de vigilància (formats per quatre centres de coordinació, dues torres fixes i dotze cadires mòbils). Com és habitual, també s’ofereix el servei de bany adaptat amb cadira amfíbia (amb cita prèvia al correu altesport@altesport.com o als centres de coordinació dels socorristes).

Patrulla de Platges

Enguany Cambrils recupera la patrulla amb Agents de la Policia Local que vigilen les nostres platges i donen servei als banyistes, durant tota la temporada estival, al llarg dels 9 quilòmetres del litoral cambrilenc. L’horari d’aquest servei és de 10 a 14h i de 16 a 20h, durant tots els dies de la setmana.

Comentarios
Multimedia Diari