Diu la llegenda que en Calot era un pagès de Cambrils, que també era forner i que vivia a la plaça de la Vila fa més de cent anys. En una de les grans avingudes de la riera, el pagès va baixar fins a la platja per veure què havia portat la rierada. Allà, va trobar una maça i se la va endur. Quan la va fer servir, va descobrir que la maça estava plena de monedes i d’or. Un tresor que forma part de l’imaginari popular cambrilenc i que a partir d’aquesta Festa Major de la Mare de Déu del Camí ho és també en forma d’element festiu.
La mateixa plaça de la Vila de Cambrils ha estat aquest dimecres a la tarda l’espai escollit per donar a conèixer en societat el nou element festiu de la localitat. El Calot, un capgròs ideat pel col·lectiu de Vilerus i Vileres i al qual li ha donat forma l’escultor Pau Reig. «Com a creador d’imatgeria festiva és un plaer poder crear cultura popular i que arreli com estic convençut que arrelarà el Calot a Cambrils», ha explicat minuts abans de donar a conèixer la seva creació.
La benvinguda al Calot ha estat precedida per un divertit espectacle a càrrec de la companyia Traüt, que s’ha encarregat d’explicar la llegenda davant un públic familiar que s’ha aplegat al voltant de l’escenari. Passades les 6 de la tarda, i amb l’expectació cada cop més alta, ha fet la seva aparició el Calot al balcó del Jutjat de Pau. Rostre sorrut, un ull tancat, la vestimenta típica pagesa, espardenyes i la seva maça en una mà. Aquesta vegada feta de goma, per empaitar la canalla durant les seves sortides.
Acompanyat de la música que ha composat especialment l’Adrià Abellán, el Calot i la resta de membres dels Vilerus i Vileres han fet les primeres ballades a la plaça, abans d’enfilar camí cap a la Torre del Llimó, convertida en el Campament Vileru mentre duri la festa major. Els membres del col·lectiu han agraït la tasca de recerca sobre el personatge que va dur a terme el Jordi Moreno. El resultat, un capgròs singular i autèntic que ha enamorat grans i petits.
Sobre el nou element festiu, el seu creador ha explicat que «és resultat d’aquestes mans, però també de tota la passió i l’amor que li posen els Vilerus de Cambrils». En aquest sentit, en Pau Reig ha detallat que «té tota l’estructura, la part de la pell, els ulls i l’expressió molt treballada, perquè quan em van plantejar com el volien em vaig anar induint cada vegada més en l’expressió del personatge. No sempre t’arriben encàrrecs amb un grup de persones que t’acompanyen en tot el procés de creació».
L’any passat, els Vilerus i Vileres ja van introduir com a novetat dins del programa festiu la Nit del Calot. Un sopar popular a la Torre del Llimó que tornarà divendres, després del pregó, i que tindrà al nou capgròs com a gran protagonista. De fet, el Calot no es perdrà cap dels actes organitzats pel col·lectiu durant aquests dies de festa. Un nou element que evoca el passat de la Vila i que projecta el futur de la Festa Major.