La reivindicació pel català ha estat protagonista aquest dimarts al centre de Barcelona. Milers de persones han respost a la crida del col·lectiu Sant Jordi per la Llengua, amb més de 240 entitats adherides, entre elles Òmnium, l’ANC o el Sindicat de Llogateres.
Sota el lema ‘Per un futur en català, recuperem la Barcelona popular’, l’acte ha aportat un to polític a la celebració del dia del llibre i la rosa. Els manifestants s’han concentrat a la plaça Universitat per arribar a plaça Sant Jaume. A Girona, la Taula per la Independència ha organitzat una altra mobilització, que comparteix manifest amb la de Barcelona. En el cas gironí, el recorregut de la protesta és de la plaça de la Independència fins a la plaça Catalunya.
Els organitzadors de l’esdeveniment han assegurat que l’objectiu és «recuperar l’esperit reivindicatiu de la diada de Sant Jordi i activar la ciutadania en la defensa i l’exercici dels seus drets». També volen reclamar a l’Administració «mesures immediates per garantir els drets lingüístics i l’accés a l’aprenentatge del català».
La portaveu de la iniciativa Sant Jordi per la Llengua, Núria Alcaraz, ha denunciat en declaracions als mitjans minuts abans de començar la manifestació que l’Ajuntament de Barcelona hagi fet el pregó de la diada «en castellà» i no hagi «fet referència a la qüestió lingüística». També ha criticat que el Govern ha fet els actes principals de la Diada «a Madrid».
«És necessari que la gent torni a sortir al carrer perquè estem en una situació d’emergència lingüística i les institucions no estan fent propostes valentes, no estan actuant com haurien d’actuar», ha lamentat Alcaraz, que ha assegurat que la manifestació ha de servir per reivindicar «el dret a viure plenament en català» i «el dret a aprendre el català a la ciutat de Barcelona».
En aquest mateix sentit, el també portaveu de Sant Jordi per la Llengua, Adrià Font, ha reivindicat el «dret» de «totes les persones nouvingudes» a aprendre el català i el dret dels catalanoparlants a «viure plenament en la nostra llengua» a Barcelona, a Catalunya «i als Països Catalans».
Font també ha fet una «crida a la ciutadania» perquè «canviï els hàbits lingüístics» i «normalitzi el fet de parlar en català amb tothom». Només així, ha dit, es podrà fer del català una «llengua de cohesió».