Anul·lada una sanció contra un funcionari per immobilitzar un pres

Els fets són de l’octubre del 2020 a Lledoners. El rec`ús, considerat perillós, el van derivar a Mas d’Enric (el Catllar) a la presó de Tarragona

18 septiembre 2023 20:10 | Actualizado a 18 septiembre 2023 20:17
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Un jutjat contenciós administratiu ha anul·lat una sanció de 16 dies de suspensió amb pèrdua de retribucions imposada per la Generalitat a un funcionari de presons de Lledoners (Bages) per la seva participació a l’octubre del 2020 en la immobilització d’un pres.

En una sentència, el jutjat contenciós administratiu número 7 de Barcelona ha obligat la Generalitat a abonar el treballador afectat els 16 dies que no va cobrar per la sanció, així com interessos de demora, i al pagament de 500 euros en concepte de costes processals.

El funcionari, que era cap de servei a la presó catalana, va participar amb un altre company del mateix rang i dos treballadors més en una immobilització d’un pres a l’octubre del 2020, considerat perillós, al departament especial de règim tancat (DERT), i que va ser traslladat després a la presó de Tarragona.

Com a conseqüència dels fets, la Generalitat va decidir investigar el cas i els va suspendre cautelarment de feina i sou durant sis mesos, alhora que va traslladar a Fiscalia la qüestió per si s’havia produït algun tipus de maltractament.

Un jutjat de Manresa (Bages) va arxivar la causa el febrer del 2022 «per considerar que no hi havia indicis que justifiquessin la perpetració de delicte», segons explica la sentència.

A més, el jutge va afirmar que «que no es podien acordar més diligències d’investigació per haver transcorregut el termini d’un any des de la interlocutòria d’inhibició dictada pel Jutjat número 3 de Tarragona».

Un cop tancada la via penal, la Generalitat va imposar una sanció de 16 i de 18 dies únicament als dos caps de servei, per ordenar la immobilització del pres i mantenir-lo en aquesta situació durant un temps excessiu.

Ara, el jutjat ha revocat la sanció a un d’ells i ha destacat a la sentència que el pres immobilitzat era «un reclús agressiu» de «perillositat extrema» que «no s’havia adaptat al règim penitenciari, que havia protagonitzat ja una fuga i que estava al mòdul dels interns més perillosos».

La sentència afirma que ha quedat acreditat que el funcionari va intentar contactar amb la directora del centre -de qui depèn la decisió de revertir la mesura presa-, sense aconseguir-ho, i que aquest va comunicar de forma ràpida la decisió aplicada, que es va prendre en una situació extrema.

A més, ha destacat que la directora no va decidir «desmobilitzar l’intern fins abans de ser conduït a la sala d’ingressos -emmanillat per decisió de la mateixa directora- per ser traslladat a un altre centre», cosa que es va accelerar també per decisió de la responsable.

Sobre el fet que el pres podia estar «arengant altres interns» amb l’objectiu de «provocar una situació de perill», malgrat que «diversos testimonis es van referir a una situació de pre-motí» no s’ha pogut comprovar, en no existir enregistraments d’àudio, només d’imatges.

«La sanció ha de ser revocada, cosa que comporta que la demandada hagi d’abonar a l’actor la totalitat dels havers deixats de percebre, més els interessos legals corresponents», recull la sentència.

Pel que fa a l’altre cap de servei sancionat, està esperant la celebració del judici contenciós administratiu, que previsiblement serà a principis de novembre.

Comentarios
Multimedia Diari