Vi i art es barregen per donar a conèixer la varietat del trepat

13a Fira Barberà de la Conca va ser l’escenari per posar en valor aquest varietat, que és autòctona de la zona, a més de saber-ne més de la història del municipi

01 julio 2023 21:29 | Actualizado a 02 julio 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Vi i art s’uneixen aquest cap de setmana a Barberà de la Conca. Divendres començava amb una jornada tècnica dedicada a persones que formen part del sector i que va acollir a una trentena de professionals, mentre que ahir continuava amb una visita a les vinyes del trepat, un dinar popular i una activitat que portava per títol ‘Atrapa el trepat’.

Estem fent referència a la 13a edició de la 13a edició de la Festa del Trepat que s’està celebrant a Barberà de la Conca, i que ahir va omplir totes les places de les activitats que es van portar a terme. A primera hora del matí començava la visita per les vinyes, i l’activitat es feia a càrrec del celler Tarannà Poètic.

El principal objectiu, així com explica el president de l’Associació festa del Trepat, Jordi Ribas, és que «es conegui la varietat autòctona que tenim de vi». Segons apunta, és una varietat molt important, que fa 15 anys que es va començar a elaborar, i «durant tot aquest temps ha funcionat molt bé». De fet, el president defensa la gran qualitat d’aquest vi que es fa al territori entre diferents cellers.

De fet, l’origen de la festa que se celebra a Barberà de la Conca l’hem de buscar a Menorca. Així com explica Ribas, al Migjorn gran, un municipi de l’illa, feien una festa molt similar, on obrien cases per conèixer artistes del lloc. I a partir d’aquí van pensar que la celebració es podia traslladar al municipi. I així ho van fer. Ho van veure com una oportunitat per obrir les cases pairals que hi ha «moltes d’elles tancades la resta de dies de l’any», per donar a conèixer el patrimoni que hi ha al poble, però també als diferents artistes de la demarcació de Tarragona, i el vi trepat.

«La collita del raïm es podrà salvar, però serà de poca producció, perquè ha plogut molt poc, i ha costat molt que plogués. La sequera ha afectat molt durant aquest temps»

Jordi Ribas

El començament va ser amb 12 cellers, i aquest any en son 22, dos més que el passat 2022. El president es mostra «molt content de l’acollida», comenta que enguany han vingut quatre cellers de l’Alt Camp, que elaboren trepat, i els van demanar de poder-hi ser. També s’hi afegeixen altres que son nous de la Conca de Barberà. La visita a les vinyes és un èxit d’assistència, però res pot superar el tast a cegues que es fa a la tarda: ‘Atrapa el trepat’. Ja fa dies que l’activitat té les entrades exhaurides, i que les 25 places s’han omplert, i el president comenta que «si en poséssim més, també s’acabarien, perquè la demanda és alta».

La festa d’ahir es va allargar fins a la nit. I és que repartits entre els portals, i tots els llocs on se celebrava la festa també hi havia indrets gastronòmics, i tot va estar amenitzat per música fins passada la mitjanit.

Avui a les nou del matí començava un esmorzar popular, i també a primera hora del matí s’ha donat el tret de sortida a l’exposició de cotxes clàssics. La mostra de vi i art continua fins a les tres de la tarda. Hi haurà un altre dinar popular, i a partir de les onze del matí es farà una visita al celler modernista de Barberà de la Conca.

És evident que estem vivint una crisi climàtica. La sequera és evident a tot el territori i això ha comportat problemes en diferents indrets. Pel que fa a les vinyes, el president de l’Associació festa del Trepat comenta que els ceps van molt més endarrerits d’allò que és habitual. Tot i això, pensa que la collita del raïm se salvarà, però hi haurà poca producció. Comenta que les pluges que hi ha hagut els últims dies ha sigut positiva, però no suficients. I recorda que la collita del cereal es va perdre tota.

Pel que fa a la poca producció assegura que si a això se li suma, que la demanda és un vi de qualitat, i ben fet, els preus han d’estar compensats, perquè si no, «perdem diners».

Amb tot reconeix que els tècnics ja fa temps que estudien noves tècniques, i fan «experiments» per veure quines solucions troben de cara el futur. També es parla de tècniques regeneratives, però si no hi ha aigua no es poden aplicar.

És una realitat que el canvi climàtic ha arribat per quedar-se, i que aquest tipus de conreu hauran de canviar, o s’hauran de reinventar si volen continuar al llarg dels anys.

Comentarios
Multimedia Diari