Valls: un Mercat per ser conscients de l’època de consum que vivim

Projecte Escoles Verdes. Tots els centres escolars de Valls formen part de les Escoles Verdes, que cada any promocionen una activitat perquè els alumnes donin una segona vida a objectes que tenen a casa i ja no utilitzen

21 noviembre 2024 20:36 | Actualizado a 22 noviembre 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

La sala Kursaal de Valls es va convertir ahir en un espai d’intercanvis. Diverses taules plenes de peluixos, jocs de taula, figures i fins i tot roba o sabates eren només alguns dels objectes que els alumnes dels centres escolars de Valls podien veure i optar al seu intercanvi. Una fórmula per conscienciar sobre el consum, i la societat de consum que estem immersos actualment. Un total d’onze centres escolars i instituts de la ciutat van passar pel Kursaal, i uns 500 alumnes aproximadament. Tot estava correctament etiquetat perquè els estudiants i les estudiants sabessin a qui podien demanar intercanviar els objectes.

«És una fórmula perquè els infants i els joves puguin prendre consciència de la societat de consum que tenim avui dia, i la poca cultura de la reutilització que hi ha», explicava Imma Pinyes, coordinadora de les Escoles Verdes de Valls. La coordinadora comentava, també, que el nom de ‘Mercat de Recanvi’ no era casualitat, ja que amb aquest terme feien referència a la reutilització, l’estalvi, i compartir. Era la setena edició que se celebrava d’aquest esdeveniment, i en la resta sempre hi havia hagut una mitjana de 400 intercanvis. Pinyes assegurava que hi ha objectes que es canviaven més d’un cop, que també hi havia intercanvis a tres bandes, amb tres alumnes que es posaven d’acord, i normalment no hi ha cap infant ni cap jove que surti sense cap objecte.

El funcionament era senzill. Els alumnes tenien un temps determinat per poder veure totes les taules amb els objectes. A través d’un full apuntaven quin els agradava més, i cada un tenia una etiqueta amb el nom de l’alumne responsable, i el centre educatiu on pertanyia. Així després d’acabar tot el procés d’observació, podien posar-se en contacte amb ells, i veure d’aquesta manera si hi havia intercanvi. El tems de mirar els objectes els controlava la mateixa coordinadora de les Escoles Verdes, que al cap d’uns minuts avisava a través d’un micròfon del «canvi».

Valls és un municipi on tots els centres escolars estan adherits al projecte Escoles Verdes. La feina prèvia perquè tot això sigui possible l’han fet els professors, professores i mestres. Dies abans del Mercat els infants i els joves van portar els objectes a les aules, i els docents van ser els encarregats d’analitzar, i d’observar que estaven en bon estat. Després feien el seu etiquetatge, i per tant comprovaven que tot «estava bé».

Per la seva banda, el regidor de Sostenibilitat, Medi Ambient i Medi Natural, comentava que en un context d’emergència ecològica i social és «molt important» prendre consciència sobre «la importància de la sostenibilitat i el malbaratament». Per això, considera que la gent jove és «clau» per aquesta conscienciació mediambiental. Afegia que és una fórmula per ser conscients a l’hora de fer les compres, i més en un moment en què el consum és molt alt amb les festes de Nadal a l’horitzó.

La coordinadora considera que també serveix d’intercanvi per les escoles, perquè és una fórmula on els nens i les nenes es coneixen entre ells independentment del centre on van. Sse celebra durant la Setmana Europea per la Prevenció de Residus dedicada al malbaratament alimentari.

Temas:

Comentarios
Multimedia Diari