La ciutat de Valls és coneguda arreu per diversos motius: bressol dels castells (el quilòmetre 0), les seves impressionants Festes Decennals en honor a la Mare de Déu de la Candela –que comencen el divendres de la propera setmana–, tenir el campanar més alt de Catalunya (amb 74 metres d’alçada). Però a l’hora de parlar de gastronomia hi ha consens general: el plat típic de la capital de l’Alt Camp són els calçots i la festa, la calçotada. No es tracta d’una activitat social que s’hagi inventat fa quatre dies. Fa més de 125 anys que els veïns agafen aquesta ceba dolça, la posen a les flames d’unes bones redoltes i se la mengen amb salsa. Un àpat l’èxit del qual s’ha estès arreu del món.
Per promocionar encara més aquest exquisit plat, Valls celebra sempre el darrer cap de setmana de gener la Gran Festa de la Calçotada, excepte els anys que hi ha Decennals, que la celebració s’avança al tercer cap de setmana, com és el cas d’enguany. Aquest diumenge 23, tres places principals –la del Blat, la de l’Oli i la del Pati– s’ompliran de veïns i principalment de forans per saber alguna cosa més d’aquest plat, per assaborir els calçots, per veure l’ambient i també per participar en alguns dels concursos i activitats que s’han preparat al voltant d’aquesta planta herbàcia.
Per als més matiners, la plaça de l’Oli tornarà a ser l’indret perquè, a partir de les deu del matí, aquelles persones que tinguin interès en aprendre a coure els calçots ho puguin fer veient com uns mestres posen les cebes a la graella i aquesta damunt la flama de les redoltes de vinya.
Mitja hora més tard, a la plaça del Blat, començarà el 34è Concurs de Cultivadors de Calçots: No tothom hi pot participar. Les bases recullen que els cultivadors que s’hi vulguin apuntar hauran d’estar inscrits a la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Calçot de Valls. Ha de presentar tres manats de calçots per cap (un manat de 50 i dos manats de 25). Els calçots hauran d’haver estat calçats degudament i la cama de blanc de la ceba haurà de tenir una llargada de 15 a 25 centímetres i un diàmetre de gruix (mesurat a cinc centímetres de l’arrel) d’entre 1,7 i 2,5, segons estableixen les normes de la IGP. Les inscripcions s’han de fer a la seu del Consell Regulador de la IGP Calçot de Valls, on també donen informació.
Es donaran tres grans premis, un per a cadascun dels tres primers classificats, junt amb un lot de salses, un de vins i un joc del calçot de l’IGP Calçot de Valls. El guanyador s’emportarà una estada d’un cap de setmana per a dues persones en una casa de turisme rural. Hi haurà un premi especial per a la mota amb major nombre de calçots que reuneixin els nivells de qualitat exigits (que tinguin les mides esmentades anteriorment).
La salsa
El mateix indret acollirà el 30è Concurs de Salsa de la Calçotada de Valls, un certamen que té com a objectiu estimular l’elaboració d’aquesta salsa d’acord amb els cànons i costums tradicionals de Valls. En aquest cas, el concurs està obert a tothom. Els participants hauran de presentar mig litre de salsa ja feta, envasada en un pot de vidre transparent. La recepció d’aquestes salses tindrà lloc a de 10 a 12 del matí a l’entrada de l’ajuntament, a la plaça del Blat.
Es donaran tres grans premis, un per a cadascun dels tres primers classificats, junt amb una ampolla de cava, un lots de vins i un joc del calçot.
I també a la plaça de Blat es farà la 5ena Demostració de Salsa de la Calçotada per celíacs i per a aquells que són intolerants als fruits secs.
Per animar la festa
A dos quarts d’una de la tarda, i des del quilòmetre 0 del món casteller, la plaça del Blat, sortirà la cercavila de la Gran Festa de la Calçotada. Hi participaran el gegant del Calçot de Valls amb els Flabiolaires de Vallmoll, Gegants Agrupació el Calçot amb els seus grallers, Ball de Gitanes amb els grallers de la Colla Joves Xiquets de Valls i la Mulassa de Valls amb els grallers de la Colla Vella dels Xiquets de Valls.
Des del passeig dels Caputxins, la comitiva enfilarà cap a la Font de la Manxa, carrer Jaume Huguet, tomb a la plaça del Pati, carrer Gonzàlez Alba, plaça dels Alls, carrer Forn Nou, carrer Sant Pere, carrer Sant Antoni, carrer Major, plaça del Blat, carrer de la Cort per acabar a la plaça del Pati.
La menjada
Sense dubte, un dels concursos que tothom espera i que s’ha fet més popular en aquestes edicions de la Gran Festa de la Calçotada és el de menjar calçots, que tindrà lloc a partir de la una de la tarda a la tribuna de la plaça del Pati. No és un certamen apte per a les persones amb estómac petit o que mengin molt a poc a poc.
Els participants han de ser majors de 18 anys i el nombre màxim de participants serà 20 persones –la inscripció ja està tancada–. El concurs consistirà en veure qui menja més calçots durant 45 minuts. El pes net consumit s’establirà per la diferència obtinguda entre el pes brut dels calçots assignats a cada concursant, al començament, i les restes deixades al final.
Es donaran tres grans premis, un per a cadascun dels tres primers classificats, junt amb un lot de vins i un joc del calçot. A la resta d’inscrits se’ls lliurarà un record de la calçotada.
Les persones que vulguin menjar calçots també ho podran fer a la plaça del Pati, on es lliuraran les degustacions: 12 calçots, una terrina amb salsa Fruits S&P, una botella petita de cava Castell d’Or, pa, un pitet de roba, una taronja, una botella d’aigua de Font Nova de Santes Creus i postres. Els tiquets es podran adquirir al Pati, a la plaça Font de la Manxa i a la zona de la plaça del Quarter. Es posaran a la venda aproximadament unes 2.000 racions, menys que altres anys per culpa de les restriccions de la pandèmia.
A la plaça de l’Oli hi haurà graelles preparades per a les persones que vulguin coure carn, llonganissa, botifarra de Valls. Aquest indret estarà ambientat amb parades i elements al·legòrics a la calçotada.
A les places de l’Oli, dels Alls, de les Garrofes i de la Zeta i al carrer Sant Pere (davant de la Biblioteca Carles Cardó) hi haurà servei de taules ¬separades per mesures de seguretat¬, per a la degustació. També es vendran manats de calçots tendres.
A les dues de la tarda, al Pati, es lliuraran els premis del concurs de cultivadors, de salsa i de menjar calçots.
També al Pati, de deu del matí a dues de la tarda, la DO Tarragona tindrà instal·lat un espai per a la venda i degustació de vins amb la presència de tallers i cooperatives adscrites a la denominació d’origen.