Recta final d’aquest mes de febrer, i ja es pensa amb el 8 de març, el Dia Internacional de la Dona Treballadora. Per aquest motiu, s’han organitzat diferents activitats i actes a Valls. Débora Fernández, regidora d’Igualtat i Feminismes a l’Ajuntament de Valls, ha recordat que el dia 8 de març «no és només una celebració, sinó un dia reivindicatiu».
Aquest any es posarà el focus en les tasques de cures, ja que segons ha apuntat la regidora «les dones encara assumim la majoria d’elles en proporció als homes», a més ha comentat que no son tasques «ni reconegudes ni remunerades».
Considera que el 8 de març és un dia per reivindicar aquest reball «invisibilitzat», a més de demanar una redistribució «equitativa de les cures». Així doncs, han organitzat un seguit d’activitats «amb la intenció d’empoderar les dones».
Així d’entre totes destaca la del 16 de març que es farà ‘l’Airobic Day’, on es disposarà d’un servei de canguratge per a infants dels 3 als 12 anys al pavelló Xavi Tondo. Així les famílies que vulguin podran deixar els nens i nenes i podran dur a terme l’activitat.
Més aviat, abans del 8M, el dia 5 de març es realitzarà un taller d’autodefensa personal a l’Espai Jove. Segons ha comentat Fernández la intenció d’aquesta activitat, és que les dones «se sentin segures i es puguin defensar en cas d’una agressió».
A més de tot això, també hi haurà col·loquis, projeccions de documentals, exposicions o literatura musical. La regidora ha destacat que la lluita pel dret de les dones «no es pot liderar des d’una regidoria sola, és un treball transversal», per aquest motiu en totes les accions que han organitzat hi participen diferents àrees de l’Ajuntament de Valls.
La Xarxa Cultura i el Centre Cívic també comptaran amb protagonisme. De fet, s’han organitzat mostres artístiques totes encapçalades per dones vallenques. Entre altres coses el 2 de març es projectarà el documental de Dolors Vives, o una creació artística ‘Memòries oblidades’ al Teatre Principal.
Això sorgeix, segons expliquen des de la regidoria arran d’un treball comunitari que fa créixer els vincles de les dones «de diferents orígens».
Des de la regidoria d’Igualtats i Feminismes també han reivindicat un paper més participatiu de les dones en «tots els àmbits de la vida». Per això han organitzat una formació gratuïta per totes les entitats, perquè puguin fer el seu pla d’igualtat. Així assegurar-se el bon funcionament intern, i que no creix desigualtats per raó de sexe o orientació sexual.
A més, inclou, un protocol d’actuació en cas d’agressió masclista, o LGTBIQ+fòbiques. Per tirar endavant això es faran diverses sessions, la primera serà el 29 de febrer. La intenció és que cada entitat faci un treball intern, i que les organitzacions tinguin més facilitats per executar el pla.
Les inscripcions ja s’han anat fent, però encara son a temps a apuntar-se aquelles que encara no ho hagin fet.