Una visita teatralitzada rememora la història del santuari de Montferri

Aquest va ser el tret de sortida als actes del 25è aniversari, que es portaran a terme durant tot el cap de setmana

27 abril 2024 17:30 | Actualizado a 27 abril 2024 17:30
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

El santuari de la Mare de Déu de Montserrat de Montferri ha començat els actes de celebració del seu 25è aniversari, que es duran a terme durant tot aquest cap de setmana. Des de l'Associació Amics del Santuari de Montferri van assegurar que han volgut homenatjar aquesta fita amb diverses activitats. «Normalment organitzem un dia d’actes el 27 d’abril, per la Mare de Déu de Montserrat, però enguany vam pensar que era una data remarcable i que podíem fer un cap de setmana complet», va afirmar el president de l’entitat, Xavier Esplugas. A més a més, el moment coincideix també amb el 75è aniversari de la mort del seu arquitecte, Josep Maria Jujol.

Ahir es va dur a terme la primera visita teatralitzada a càrrec del grup Teatralitzat, on els assistents van poder descobrir els secrets i la història de l’edificació a través de tres personatges d’època. El primer d’ells va ser el mateix Jujol, qui va explicar els inicis de la seva idea per plasmar un santuari dedicat a la Mare de Déu de Montserrat en un petit poble de vinyes a l’Alt Camp.

De fet, el tarragoní va projectar l’estructura en forma de vaixell i la va orientar cap a la muntanya de Montserrat, però mai el va veure enllestit. El temple es va començar a construir l'any 1925 i a causa de la Guerra Civil les obres van quedar paralitzades i no es van reprendre fins al 1989.

Els veïns i veïnes de Montferri van ser partícips de la construcció, ja que elaboraven els maons amb el ciment que es distribuïa per les cases, gràcies a uns motlles de fusta que havia confeccionat el fuster del poble.

Aquesta i d’altres anècdotes són les que van guiar el públic durant la visita teatralitzada, una iniciativa que potser es repeteix durant l’any. «Fem actes fixes al santuari durant tot l’any, però en funció de l’acceptació que tinguin les visites teatralitzades podríem programar-ne de tant en tant», va destacar Esplugas.

A partir de les vuit del vespre va ser el torn de l’arquitecte Josep Maria Buqueras, qui va oferir la conferència ‘Jujol i la seva petjada al Camp de Tarragona’, on es van ensenyar diversos exponents i exemples de l’arquitecte modernista al territori.

Actes del cap de setmana

Els actes d’avui dissabte s’iniciaran amb un concert de polifonia vocal a cappella del Trio Vocal Aluca a les dotze del matí. A les set de la tarda, l’arquebisbe de Tarragona, Mons. Joan Planellas, oficiarà la missa al santuari i tancarà la jornada un concert de campanes de Mysteria Celestis Soni.

Diumenge al matí, es tornaran a representar visites teatralitzades des de les onze i fins a dos quarts d’una del migdia, on també es portarà a terme un taller infantil de trencadís a càrrec de Km0. Abans de la missa de la una, la Colla Vella dels Xiquets de Valls aixecarà el pilar commemoratiu del 25è aniversari del santuari. Els actes finalitzaran amb un dinar d’arròs a les dues del migdia, pel que ja hi ha unes 200 persones inscrites, segons van apuntar des de l’organització.

Esplugas va definir el santuari com un referent «arquitectònic, cultural i religiós». I va concloure: «Durant aquests 25 anys s’ha cuidat i s’ha anat millorant tot el que s’ha pogut, ja que els recursos són difícils d’aconseguir en un poble petit. Però continuarem vetllant perquè això sigui el referent de Montferri».

Comentarios
Multimedia Diari