Un nou i misteriós monòlit apareix junt al mur del monestir de Poblet

Està fet amb ferro i alumini i té tres metres d’alçada. Conté un dels set Principis Hermètics

30 agosto 2021 18:57 | Actualizado a 31 agosto 2021 05:44
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

No és el primer ni segurament serà l’últim que apareix a les comarques de Tarragona. Diumenge va ser localitzat junt als murs del monestir de Poblet un monòlit amb una inscripció en jeroglífic egipci. Era un dels set Principis Hermètics, segons comentava al Diari una veïna de l’Espluga de Francolí, mentre admirava aquella peça. Avui, l’Ajuntament decidirà on es trasllada, tal com en el seu dia va fer el Consistori d’Aiguamúrcia després que n’aparegués una a l’arbreda de Santes Creus.

El monòlit va ser col·locat en una mena de parc que està a l’entrada del monestir venint de l’Espluga, a prop de la Font dels Màrtirs. «Segurament va ser dissabte a la nit», apunta al Diari l’alcalde, Joan Canela. «A mi m’ho van dir diumenge a l’hora de dinar, que em va trucar un company. Vaig anar al lloc i el vaig veure», recorda.

La peça, d’uns tres metres d’alçada, sembla ser que està confeccionada amb ferro -uns dos metres- i per alumini a la part de dalt. Té forma piramidal i no està agafat al terra, només amb un ferro que té a la part central –està buit per dins–.

En dos dels costats no té cap inscripció, mentre que en un té l’ull d’Isis o d’Horus –que és la clarividència–, una deessa i un déu egipcis. En el quart costat es pot llegir, en jeroglífic egipci: «What is up is down», que significa «com és dalt és baix». Es tracta d’un dels set Principis Hermètics de la Llei de la Correspondència, descrita des de l’antic Egipte pel filòsof i savi Hermes Trismegisto. És una llei universal que explica la relació entre el de dins i el de fora, el de dalt i el de baix, o, en termes de geometria sagrada, el gir rítmic dels camps electromagnètics de tot el que existeix.

L’alcalde apunta que la intenció de l’Ajuntament és traslladar el monòlit al nucli urbà de Vimbodí. Considera que a l’indret on es troba actualment no és l’adient i, a més, per quedar-se allí es necessitaria permís del departament de Cultura de la Generalitat.
L’equip de govern –que té previst reunir-se avui– té dos llocs pensats. «N’hem parlat els cinc regidors però encara no ens hem trobat», deia ahir l’alcalde. No tindran cap problema en traslladar la peça ja que, legalment, està abandonada en un lloc del terme municipal, sense cap relació amb l’entorn de Poblet. 

Des de diumenge a la tarda, molts veïns de Vimbodí i pobles del voltant s’han apropat a veure aquesta ‘obra d’art’ enigmàtica. És semblant a la localitzada el passat 9 d’abril a l’arbreda de Santes Creus. També feia uns tres metres d’alçada però només tenia tres costats, amb una inscripció que deia, en jeroglífic: «El joc ha començat». El monòlit també va ser traslladat a un indret del nucli urbà de Santes Creus. Han aparegut peces semblants a Platja d’Aro, Segòvia, Estats Units, Romania o Gran Bretanya.
 

Comentarios
Multimedia Diari