Tanca Firagost amb bona valoració de l’edició 2023

Durant tot el dia milers de persones es van aplegar per viure aquesta fira del camp català a la capital de l’Alt Camp

02 agosto 2023 22:41 | Actualizado a 03 agosto 2023 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

Valls es despertava ahir amb la ressaca d’haver viscut alguns dels actes més esperats de Firagost. La nit de dimarts a dimecres va tenir lloc al passeig de l’Estació el concurs de saques i mitges saques d’avellanes on van participar diverses persones. El guanyador en categoria masculina va ser el vallenc Arnau Sabaté, mentre que en categoria femenina va ser Laura Pallejà, de Vila-seca. A més d’aquesta competició també hi va haver el concurs d’arrossegament amb trineu, que estrenava ubicació, al camí dels Molls. Un dels guanyadors va ser Josep Costa de Calafell.

Costa explicava que fa 15 anys que va començar a competir, «amb l’ajuda de la gent de Valls». El seu començament coincideix, gairebé, amb les competicions que se celebren a Valls per Firagost. Fa 14 anys que hi participa i reconeix que «és com jugar a casa», a més afegeix que «és un dels concursos que reuneix més públic de totes aquelles que fem i participem durant l’any». En aquest sentit, comenta que «un dels hàndicaps és el lloc i l’hora que es fa el concurs», però que en general «és acollidor, i reuneix a molta gent del món del cavall». Per ell guanyar ha sigut especial, i li ha fet molta il·lusió. Entre tot reconeix a la Societat de Sant Antoni de Valls per organitzar el Concurs.

D’altra banda, Pallejà és “experta” en aquest món. Al llarg de la temporada corre moltes curses similars, i participa en diverses competicions. Igual que li passa a Sabaté, que per elha sigut molt especial aconseguir el podi, tenint en compte que era a casa, i entre el públic hi havia diferents persones animant-lo.

Moviment i ambient festiu

Durant tota la tarda d’ahir les riades de gent pels carrers que hi ha a Valls, i on hi havia expositor, de no paraven. Persones que demanaven als dependents si encara quedava aquell producte o aquell altre, i diferents interessats en conèixer més detalls dels productes que estaven exposats.

La jornada va començar amb la fira Agroinnova també, on van tenir lloc unes xerrades sobre els olis d’alta qualitat, i després se’n va fer una altra sobre les ‘Formes d’estalvi amb energia solar fotovoltaica, aerotèrmica i punts de recàrrega per a vehicles elèctrics’. Totes dues van aplegar un bon grapat de persones.

D’altra banda, el dimarts també va tenir lloc un moment important, el nomenament de l’ambaixador del Porró 2023, Jonathan Nuevo autor d’Esmorzars de Forquilla. L’ambaixador es dedica a visitar diferents restaurants i bars, esmorzant, i els ensenya per les xarxes socials. Nuevo explicava que «li havia fet molta il·lusió».

També deia que el porró té una gran importància entre les publicacions que fa, ja que sempre l’utilitza. El fet es deu que «és molt català, molt nostre». Ara ja fa cinc anys que fa publicacions, i té més de 20.000 seguidors. Diu que la passió li ve perquè el seu pare li agradava molt fer esmorzars de forquilla, i ell ha arreplegat «la tradició». Inicialment, ho feia perquè «m’agradava, i utilitzava els meus perfils personals», però la cosa es va anar fent gran, i va decidir obrir-se els perfils.

Quan faltava mitja hora per a l‘actuació castellera de Firagost el carrer la Cort era ple de gom a gom. Algunes persones asseguraven que venien «per veure els castells, i agafar lloc a la plaça del Blat», mentre que d’altres explicaven que cada any visitem Firagost, ens agrada passejar-hi i comprar algun producte».

Per la seva banda, a Agroinnova durant les últimes hores de la tarda se celebrava un dels últims esdeveniments -i un dels pocs que requeria inscripció- el tast de vins que s’exporten al Japó. Abans de tot, començaven amb una xerrada sobre l‘arquitecte César Martinell, qui va idear les catedrals del vi del territori, a càrrec del director del Museu de Valls Jordi Partís. L’objectiu era entendre què és allò que agrada d’aquests productes a un país a l’altra banda del món.

El flux de gent que mirava la maquinària o que intercanviava idees dins el recinte era constant. De fet, molts coincidien en afirmar que era «un encert aquesta fira que s’havia organitzat a la sala Kursaal». Els semblava molt bé la iniciativa, i creien que s’havia fet una passa important per donar rellevància al sector professional del territori, i totes aquelles persones de fora que vulguessin visitar el recinte, i les diferents ponències que hi va haver durant els dos dies, a més de tota la maquinària.

Cada empresa tenia un estand preparat per donar informació de tota mena, i dins el recinte s’estava fresc, tot i la calor i la humitat que es patia a fora.

A poc a poc s’apuraven les últimes hores d’aquesta fira del camp català que acabava amb un dels actes més simpàtics de la jornada, la desfilada canina. On es podien veure gossos de diverses races, i tipologia passejant per la passarel·la.

Tot això donava pas, ara sí, a punt final de Firagost amb l’actuació castellera per part de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, i la Colla Joves dels Xiquets de Valls.

Des de l‘organització es mostraven molt satisfets de l‘acollida que havia tingut aquesta edició de la Firagost, tot i que reconeixien que havien patit nervis pels canvis que havien realitzat enguany. Ara toca avaluar tot això, analitzar com ha anat el funcionament, si ha obtingut els resultats esperats, i continuar treballant de cara la Firagost de l’any que ve. Una edició futura, que quan ja presentaven aquesta van dir que hi volien fer més canvis.

Comentarios
Multimedia Diari