La corredora pel patrimoni, Anna Saballs, segueix el seu projecte de ‘#100xU’; cent rutes pel patrimoni d’arreu de Catalunya. Aquest cap de setmana fa parada a Santa Perpètua de Gaià, a Pontils, per reivindicar la seva església.
La mateixa corredora, explica que hi ha una torre medieval que s’ha rehabilitat, però no s’ha fet cap actuació de restauració a l’església.
«Potser no és l’element que tingui més valor arquitectònic, però sí que té molt valor paisatgístic», apunta Saballs. Qui també afegeix que està situada a dalt del Gaià, i es pot veure tot el riu, i tot el paisatge, cosa que fa que sigui un lloc molt «emblemàtica». És un element, que a més, forma part de la marxa pel Gaià, per tant, això fa que també tingui importància.
De fet, es va decidir per l’element perquè formava part -així com passa amb molts d’aquells que tria- de la Lista Roja del Patrimonio. A més també hi ha una part sentimental, perquè assegura que hi anava amb moto i «li tinc estima en aquest indret».
Es tracta de la quarta ruta que organitza Saballs dins aquest nou projecte que va encetar a principis d’any. Recorda que és una «iniciativa a foc lent». A més comenta que quan es decideix per un element patrimonial, intenta quedar amb un expert en la matèria, i demanar alguna cosa que no sigui estrictament la restauració de tot l’edifici, perquè és conscient que «és una despesa molt important, i hi ha molts consistoris que no la poden assumir».
Per això, amb l’església de Santa Perpètua de Gaià volen demanar que s’expliqui alguna cosa sobre l’element. Comenta que s’ha posat cartelleria a la torre medieval, però creu que falta més informació.
És una església barroca, que està construïda sobre una església anterior, que ja existia, i la persona experta que intervindrà en la nova ruta és l’arquitecta Vera Hofbauerová.
Un projecte sense executar
L’arquitecta que aquest 1 de juliol estarà donant explicacions, ja va fer tot un projecte de restauració de l’església. Però és un projecte que no es va arribar a executar mai.
Anna Saballs, comenta, que fa bastants anys que es va duu a terme, i que ara mateix si es volgués tirar endavant, s’hauria de «refer» tot, i actualitzar-lo.
La fórmula que utilitza aquest cop Saballs perquè la gent pugui participar de la caminada és diferent d’aquella que fins ara havia realitzat. I és que per temes d’assegurances, i que no hi hagi cap problema, ho tira endavant a través d’un grup excursionista, i per tant les persones que vulguin participar s’han d’inscriure. Tot i això, espera, que «vagi igual de bé que totes les altres que fèiem, on participaven una seixantena de persones».
La trobada serà a partir de dos quarts de deu a la plaça Major de Santa Perpètua de Gaià, i a partir de dos quarts d’onze es farà la caminada, concretament la Ruta dels Molins del Gaià. Saballs, comenta, que ha triat fer aquesta caminada, perquè passaran per diferents molins que son vells, i també reivindicar una mica aquesta zona. Està previst que tot acabi a l’una.