Montblanc obre dos pisos pilot per a persones amb discapacitat intel·lectual

La iniciativa forma part del projecte de Dincat ‘Mi Casa: una vida en comunidad’, que reivindica una «inclusió real» als barris i pobles

02 abril 2024 19:29 | Actualizado a 03 abril 2024 07:00
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’organització Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual, ha impulsat a Catalunya ‘Mi Casa: una vida en comunidad’, un projecte estatal que té per objectiu garantir el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual a viure en comunitat i a decidir per elles mateixes.

Així, l’entitat social Aprodisca, amb seu a Montblanc, està desenvolupant el projecte a la comarca de la Conca de Barberà, on ha obert dos pisos pilot on ja viuen sis persones. «Visc en un pis amb tres companyes més. Estic contenta perquè cada dia estic aprenent coses noves i ara faig coses que abans no feina», explica la Rosa, una de les persones que participa en la iniciativa.

També comenta: «Ara cuino, trio i faig els menús, escric la llista, vaig a fer la compra i pago. He de treballar més que abans, però també estic aprenent molt, tinc més llibertat per triar i vull seguir aprenent». Des d’Aprodisca asseguren que, durant aquest temps, la Rosa ha recuperat la bicicleta per passejar, ha provat noves activitats i per primera vegada ha anat de càmping.

A part d’Aprodisca, un total de vuit entitats més duen a terme el projecte a Catalunya. Són les associacions com Alba Jussà, Apindep, Aspronis, El Rusc, Ilersis, IPSS, Pere Mitjans i Prodis, que en total han creat 21 habitatges pilot, on viuen 68 persones amb discapacitat intel·lectual i grans necessitats de suport.

En aquest sentit, el director de Dincat, Víctor Galmés, assenyala que «el projecte és essencial per entendre que calen nous models que donin oportunitats reals a totes les persones de poder viure amb plena inclusió, participar en la comunitat, relacionar-se amb l’entorn i fer noves amistats».

I afegeix: «S’ha de ser valent i contribuir al desenvolupament de polítiques públiques de prevenció de la institucionalització. Cal apostar per models d’habitatge a la comunitat per a totes les persones, especialment per a aquelles que tenen més necessitats de suport i que generalment queden excloses dels models més inclusius i personalitzats». En aquesta línia, comenta que per fer-ho possible calen perfils professionals adequats, com l’assistent personal.

Sobre el projecte

‘Mi Casa: una vida en comunidad’ és un projecte d’innovació de Plena inclusió a tres anys (2022-2024), que està impulsat a set comunitats autònomes i compte amb el suport del Govern d’Espanya, a través del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb fons del programa NextGenerationEU, i de les diferents administracions públiques de cada territori.

A Catalunya, el projecte compta amb un finançament estimat de cinc milions d’euros dels Fons Next Generation i també amb el finançament de la Generalitat de Catalunya de 33 places via conveni, amb una dotació estimada de prop d’un milió d’euros per aquest 2024.

Tot i l’optimisme que genera l’aposta per projectes pilot de nous models d’habitatge centrats en la persona, des de Dincat recorden que «més de 3.800 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya resten a l’espera d’una plaça per a poder viure amb els suports necessaris, ja sigui en una residència, una llar-residència, o per comptar amb assistència a la pròpia llar».

Comentarios
Multimedia Diari