La Conca de Barberà té un pla per donar respostes a les necessitats dels grans

El Consell Comarcal ha aprovat un document sobre l’envelliment que pretén respondre a les preocupacions d’aquestes persones

11 mayo 2023 10:41 | Actualizado a 11 mayo 2023 14:22
Se lee en minutos
Para guardar el artículo tienes que navegar logueado/a. Puedes iniciar sesión en este enlace.
Comparte en:

L’envelliment de la població és obvietat. La baixa natalitat que hi ha actualment a Catalunya, però també a la resta de l’Estat Espanyol, fa que la tendència sigui que cada cop es vagi cap a una població d’edat més avançada. Els experts asseguren que la tasca pendent és saber què fer amb les cures, amb la soledat no desitjada o fins i tot amb les persones grans que tinguin dependència. Abans de la pandèmia des del Consell Comarcal de la Conca de Barberà es van posar a treballar, i a parlar amb associacions de gent gran, per tirar endavant un pla d’envelliment. La intenció era valorar les seves necessitats a la Conca de Barberà, i poder prendre mesures.

Així doncs, l’any 2021 es va començar a fer una diagnosi comarcal. A partir del segon semestre del 2022 van iniciar unes trobades amb gent gran per presentar el projecte, però també amb alcaldes i alcaldesses dels municipis, per conèixer quines necessitats creien que tenien ells, o les millores què podien fer. A partir d’aquí sorgeix el pla d’acció amb actuacions i activitats diverses. Després d’aquests dos anys de recollida de dades, i de posar-les sobre la taula i analitzar què era tot allò que es podia fer, el 24 de març es va aprovar al ple del Consell Comarcal, i ja durant l’abril i el maig s’han fet les primeres actuacions.

És un pla que va des d’enguany, el 2023, i fins al 2026. Cada any s’inclouran necessitats diferents. Enguany s’ha començat amb l’acció comunitària i l’envelliment actiu. Es pretén promoure l’esport i els hàbits saludables entre les persones grans. Per aquest motiu, s’estan fent activitats en parcs, però també es tiraran endavant xerrades d’hàbits saludables, o alimentació entre altres. La intenció és sensibilitzar la ciutadania, i promoure que no es tingui una vida sedentària.

L’any 2024 estarà dedicat als serveis de proximitat. Una de les demandes que més han tingut és la desaparició de caixers o oficines bancàries, com també que falten serveis necessaris per a la gent gran. Per això, durant el 2024 es vol promoure que les persones grans es puguin quedar en el seu entorn, fomentar l’autonomia, i treballar la dependència.

I l’última etapa del pla serà l’any 2026 quan es vol posar el focus a l’atenció integrada i en xarxa. El principal objectiu és fer un entorn més amigable per a la gent gran, i que puguin cobrir les diferents necessitats adreçant-se a una persona.

La tècnica de pla d’acció social i envelliment del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Verònica Buigues, explica que la solitud no volguda no és la problemàtica més gran, ni que més preocupa. Aquelles on més incidència va fer la gent gran va ser el transport públic, la falta d’entitats bancàries i que gairebé tot s’hagi de fer en línia, i el transport públic. Amb tot Buigues considera que és important el pla perquè «la projecció no és que la població sigui jove, i la societat ha d’estar preparada per oferir servei a aquestes persones».

l Per elaborar el pla d’envelliment es van fer trobades amb associacions i entitats de gent gran que van intercanviar opinions i preocupacions. A més també es va fer una enquesta per saber quines eren aquelles coses que més els preocupaven dels seus municipis, de la comarca, i fins i tot personalment.

Comentarios
Multimedia Diari